Porvoossa jo 24 tartuntaa tällä viikolla – "Näin paljon meillä ei aikaisemmin ole ollut tartuntoja per viikko"

Varotoimena testattiin sunnuntaina kaikki sairastuneen asukkaan kohdanneet henkilökunnan jäsenet. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen/arkisto

Eija Quinlan

Porvoon koronaepidemiatilanne huonontui selkeästi viime viikon aikana. Porvoossa vahvistettiin viikonloppuna kuusi uutta koronatartuntaa.Tartuntoja oli tullut poikkeuksellinen paljon jo pitkin viikkoa.

– Kyllähän tämä tilanne on nyt huolestuttava. Tämän viikon aikana on tähän mennessä ollut jo 18 tartuntaa plus sitten viisi lauantaina ja sunnuntaina yksi, eli yhteensä 24, Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

– Näin paljon meillä ei ole aikaisemmin ollut tartuntoja per viikko, tämä on selvästi ollut erilainen viikko. Tilanne on muuttunut.

Silvennoinen kertoo, että viime viikon koronavirustartunnat ovat olleet hyvin eri ikäisillä ja eri alojen ihmisillä.

– Tartunnat ovat olleet ihan laidasta laitaan. Eri syistä ovat saaneet tartunnan, Silvennoinen sanoo.

Sairastuneiden määrä on selkeästi kasvusuuntainen viime kuukauteen verrattuna.

– Marraskuussa on tähän mennessä todettu 54 tartuntaa. Tämä viikko on ollut näistä viikoista vaikein. Lokakuussa tartuntoja oli 46.

Myös henkinen hyvinvointi on monella jo noussut haasteeksi.

– Nyt pitäisi kiinnittää huomiota jaksamiseen. Me kaikki olemme väsyneitä, mutta meidän pitäisi nyt jaksaa tämän pimeän vaiheen yli ja pitää toisistamme huolta. Jossain vaiheessa se rokote tulee ja kevät tulee, sitten on helpompaa.

Sunnuntaina Porvoon kaupunki tiedotti, että Omenamäen palvelukeskuksen asukkaalla on todettu koronavirustartunta. Sairastunut on määrätty eristykseen.

Palvelukeskuksen muut asukkaat, asiakkaat ja henkilökunta eivät ole altistuneet koronavirustartunnalle.

– Varotoimena teemme sunnuntaina kuitenkin koronatestin kaikille asukkaan kohdanneille henkilökunnan jäsenille, kertoo johtava lääkäri Kati Liukko.

– Asukas ei ole liikkunut palvelukeskuksen tiloissa oman asuntonsa ulkopuolella. Palvelukeskuksessa on noudatettu hygienia- ja suojautumisohjeita ja käytetty kasvomaskeja ohjeiden mukaisesti, ja siksi myöskään palvelukeskuksen henkilökunnan ei katsota altistuneen tartunnalle.

Omenamäen palvelukeskuksen asukkaita ja heidän omaisiaan on informoitu tilanteesta. Koronatestien tuloksista tiedotetaan erikseen niiden valmistuttua.

– Olen iloinen siitä, että lähes kaikki omaiset on tavoitettu. Olen myös hyvin pahoillani sairastuneen asukkaan puolesta, Silvennoinen sanoo.

– On erittäin tärkeää, että palvelutalossa vierailevat muistavat huolehtia käsihygieniasta ja käyttää kasvomaskeja sekä noudattaa muutenkin palvelutalojen vierailuohjeita. Ohjeet löytyvät kaikilta ulko-ovilta, ja ulko-ovien läheisyydestä löytyy myös kasvomaskeja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut