Neste vähentää 370 työntekijää – Naantalin jalostustoiminta päättyy maaliskuussa

Nesteen Porvoon jalostamo. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Neste ilmoitti maanantaiaamuna päätöksensä yhtiössä käynnissä olleiden yt-neuvottelujen lopputuloksesta.

Yhtiö lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun 2021 loppuun mennessä ja keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa Öljytuotteiden operatiivista toimintamallia.

Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Naantalin jalostustoiminnan lopettamisen sekä Öljytuotteiden operatiivisen toimintamallin uudistamisen myötä yhtiössä päättyy noin 370 työtehtävää. Neste ei tiedotteessaan erittele, miten vähennykset vaikuttavat eri toimipaikkoihin. Yhtiö järjestää tänään tiedotustilaisuudet Porvoossa ja Naantalissa.

Aiemmassa tiedotteessaan yhtiö arvioi, että toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työtehtävän vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Yhdessä henkilöstön edustajien kanssa löytyi ratkaisu, jonka perusteella henkilöstövähennysten kokonaismäärä laski aiemmin esitetystä.

Neste kiittää tiedotteessaan henkilöstön edustajia yhteistoimintaneuvotteluista, "joissa keskustelu oli avointa ja perusteellista".

– Perehdyimme yhdessä erilaisiin kilpailukykyä parantaviin ratkaisuihin ja öljyteollisuuden tulevaisuuden murroksen aiheuttamiin vaikutuksiin. Neuvotteluiden aikana ei kuitenkaan löytynyt uusia ratkaisuja, joilla kilpailukykyistä jalostustoimintaa Naantalissa voitaisiin jatkaa, kertoo Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson.

– Osana toteutettavaa muutosta uudistamme Öljytuotteiden operatiivisen toimintamallin, minkä johdosta osa työtehtävistä lakkaa, mutta samalla syntyy myös uusia työtehtäviä. Neuvotteluissa sovimme kattavista muutosturvatoimenpiteistä, joiden avulla tuemme henkilöstöämme muutokseen sopeutumisessa,

Neste perustelee päättämiään toimia sillä, että fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana.

Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle.

Nesteen Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan näistä syistä perusteellisia muutoksia, joiden avulla parannetaan tuottavuutta, resurssitehokkuutta ja sopeutumiskykyä markkinoiden muutoksiin, yhtiö sanoo.

Naantalin jalostustoiminnan lakkauttaminen ei vaikuta Suomen polttoainejakelun huoltovarmuuteen.

– Haluamme parantaa kilpailukykyämme sekä säilyttää jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa. Toteutettava muutos tukee Porvoon jalostamon rakentamista johtavaksi kestävän kehityksen mukaiseksi turvalliseksi ja tehokkaaksi jalostamoksi, jonka innovatiivinen ja osaava henkilöstömme mahdollistaa, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker sanoo tiedotteessa.

– Nesteen tarina on alkanut juuri Naantalista, joten ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan. Ajan kuluessa Naantalin henkilöstömme on osoittanut monissa vaikeissa tilanteissa erinomaista yhteistyökykyä ja innovointia, mistä voimme olla ylpeitä. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa meillä ei ole vaihtoehtoja. Tulemme tukemaan henkilöstöämme monilla tavoilla muutokseen sopeutumisessa”,

Muutostilanteessa Neste tarjoaa henkilöstölleen ensisijaisesti uusia työtehtäviä, joihin tarjotaan koulutusta. Paikkakunnan vaihtoa tuetaan muuttoavustuksella.

Henkilöille, joiden työsuhde päättyy Neste tarjoaa eläkesopimuksia ja kohdennettuja tukipaketteja, joihin sisältyy myös starttiraha tukemaan koulutusta tai yrittäjyyttä. Lisäksi toteutetaan muutosturvaohjelma, johon sisältyy erilaisia uudelleen työllistymistä tukevia toimia.

Terminaali- ja satamatoiminta jatkuu Naantalissa. Neste tekee yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön viranomaisten, Naantalin kaupungin sekä paikallisten ympäristötoimijoiden kanssa tukeakseen alueen tulevaa taloudellista toimintaa.

Nesteeltä saa Porvoossa lähteä 140 työntekijää.

Porvoon kaupunginjohtaja: Nesteen uutinen luo epävarmuutta arkeen

Uusimaan pääkirjoitus: Valtava tahra Nesteen maineelle työnantajana

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut