Nesteeltä Porvoossa vähennettäville 140:lle tarjotaan tukipakettia tai eläkesopimusta

Monilla Nesteen Porvoon-jalostamolla Öljytuotteiden organisaatiossa työskentelevillä on edessään parin seuraavan vuoden aikana työkuvan muuttuminen. Arkisto/Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Neste vähentää yhtiössä käytyjen yt-neuvottelujen lopputulemana noin 370 työpaikkaa. Vähennyksistä noin 230 kohdistuu Naantaliin ja noin 140 Porvooseen. Kokonaisluku sisältää yhden pienen ulkoistuksen ja noin 60 määräaikaisten työsuhteiden päättymistä.

Yt-neuvottelujen aluksi ilmoitettiin enintään 470 työpaikan vähennystarpeesta. Nesteen mukaan henkilöstön kanssa löydettiin ratkaisuja, joilla vähennystarve pieneni. Yhtiö luopui yhdestä merkittävästä kunnossapidon ulkoistamisesta Porvoossa.

Neste lopettaa jalostustoiminnan Naantalissa kokonaan ensi maaliskuun loppuun mennessä Terminaali- ja satamatoimintaan jää 45 työpaikkaa.

Neste ottaa Öljytuotteissa eli perinteisen raakaöljyn jalostamisessa käyttöön uuden operatiivisen toimintamallin, jolloin myös organisaatio, toimintatavat ja työtehtävät uudistuvat. Kehitysohjelma alkaa heti ja kestää kaksi vuotta.

Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Porvoossa keskitytään korkean jalostusasteen tuotteisiin. Niitä ovat esimerkiksi liikenne- ja laivapolttoaineet sekä Naantalista siirtyvät liuottimet. Bitumin tuotanto loppuu Suomessa kokonaan.

Tilanne oli vääjäämätön.

Hannele Jakosuo-Jansson

Porvoossa panostetaan Nesteen mukaan kehittämiseen ja kyvykkyyksiin, jotta voidaan ottaa käyttöön uusiutuvia ja kierrätysraaka-aineita sekä teknologioita. Niillä pyritään vähentämään raakaöljyn syöttöä ja osuutta lopputuotteissa.

Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson sanoo, että 370 henkilöä on iso luku.

– Muutos on erityisesti henkilöstön vaikea kohdata, mutta se on ollut vaikeaa myös yrityksen johdolle. Tilanne oli vääjäämätön. Öljyliiketoiminta käy läpi globaalia murrosta. Neste ei ole tässä yksin. Suuret kansainväliset öljy-yhtiöt ovat samanlaisten rakennemuutosten edessä.

Neste ilmoitti vähennysten keskeiseksi perusteeksi fossiilisten öljytuotteiden kysynnän supistumisen ja ylituotannon. Sen ei enää odoteta koronan jälkeenkään elpyvän aiemmalle tasolle.

Nesteen tavoitteen mukaan yhtiön tuotanto olisi hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.

Neste tarjoaa työnsä menettäville laajaa muutosturvaa. Yhtiössä on nyt auki Porvoossa ja Espoossa 70 työtehtävää, joita tarjotaan myös vähennysuhkan alla oleville.

Vähennysten kohteena olevat saavat tiedon kohtalostaan esimiehiltään. Heille tarjotaan taloudellista tukipakettia tai eläkesopimusta, joiden suuruus riippuu työsuhteen pituudesta. Lisäksi tarjolla on erillinen starttiraha, jota voi hyödyntää yritystoiminnan aloittamiseen tai kouluttautumiseen.

Neste ei toistaiseksi kerro julkisuuteen, miten vähennykset jakautuvat henkilöstöryhmittäin. Tilannetta seurataan jatkossa viikoittain, ja vasta tammikuun lopussa on tiedossa, millaisia vaihtoehtoja ihmiset ovat halunneet osaltaan miettiä.

Nesteellä on Porvoossa noin 1 800 työntekijää, joista noin tuhat työskentelee Öljytuotteiden organisaatiossa.

Pääluottamusmies arvioi Nesteen yhteistoimintakulttuuria

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut