Koronatartunnoissa tauko, kaupunki lähes poikkeusoloissa

Korona: Porvoossa ei uusia tautitapauksia maanantaina.

Porvoo pyrkii suitsimaan tartunojen leviämistä muun muassa sulkemalla tilojaan. Kuvituskuva Arkisto/Outi Paappanen
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Porvoossa ei maanantaina tullut ilmi yhtäkään uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla tapauksia oli peräti 24, mikä on korkein lukumäärä koko epidemian aikana.

Omenamäen palvelukeskuksessa todettiiin yhdellä asukkaalla tartunta sunnuntaina ja varotoimena kaikki asukkaan kohdanneille henkilökunnan jäsenille tehtiin koronatesti. Niiden tulokset eivät vielä maanantaina ehtineet valmistua.

Kaupunginhallitus kirjasi maanantain kokouksessaan viime viikon lopulla tehdyt päätökset, jotka koskivat koronavirusepidemian pahenemisen takia tehtyjä rajoituksia ja suostuksia. Kaupunki muun muassa päätti sulkea tilojaan ja siirtää lukiolaiset etäopetukseen.

Kaupunginhallitus kuuli lisäksi viranhaltijajohdon ja tartuntatautiviranomaisten selostuksen tilanteesta.

Hallitus totesi, että normaaliolojen häiriötila on syventynyt siinä määrin, että tilanne kaupungin operatiivisen johtamisen ja toiminnan osalta alkaa olla lähellä poikkeusoloja. Keväällä noudatetut poikkeusolojen johtoryhmän toimintatavat ovat myös tällä hetkellä käytössä sillä poikkeuksella, että viime keväänä voimassa ollut hallintosäännön määrittämä, kaupunginhallituksen päätöksellä kaupunginjohtajalle myönnetty erityistoimivalta ei nyt ole käytössä.

Tällä hetkellä kaupunki tekee päätöksiä normaaleilla hallintosäännön määrittelemillä valtuuksilla. Poikkeukselliseen tilanteeseen vastataan kuitenkin vahvistamalla operatiivisesti keskitettyä johtamista - ja koordinointia.

Jokaisen oma vastuu korostuu.

Ann-Sofie Silvennoinen

Sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoinen toivoo, että viime viikon lopulla päätettyjen rajoitusten ja suostusten vaikutukset alkavat näkyä muutaman viikon kuluttua.

– Turvavälit on hyvin tärkeä pitää varsinkin jouluaikaan, kun ihmiset liikkuvat enemmän. Jokaisen oma vastuu korostuu, hän ottaa esimerkiksi.

THL:n mukaan varmistettuja tartuntoja on epidemian alusta lukien nyt Askolassa 24, Lapinjärvellä 10, Loviisassa 68, Pornaisissa 19, Porvoossa 184, Pukkilassa 6 ja Sipoossa 148.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut