Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ambulanssi ja poliisi paikalle – raakaa pilaa porvoolaiskoulussa, oppilaalle syötettiin kouluruuassa käsidesiä

Koulut: Tapaus ei ollut ensimmäinen. Aiemmin käsidesiä oli laitettu oppilaan vesilasiin.

Koululaisen ruokaan laitettiin hänen huomaamattaan käsidesiä Linnajoen koulun ruokasalissa maanantaina.

Oppilasta alkoi huimata ja hänen kielensä meni tunnottomaksi. Koululle hälytettiin ambulanssi ja myös poliisi saapui paikalle.

Käsidesiä ruokansa mukana syönyt oppilas pääsi saman päivän aikana kotiin tarkkailtavaksi.

Tapaus ei ollut koulun oppilaiden parissa kiertävien huhujen mukaan ensimmäinen tänä syksynä.

Pari viikkoa sitten saman oppilaan vesilaisiin oli laitettu käsidesiä. Huhuja on myös aiemmasta tapauksesta, jossa toinen oppilas oli tietämättään nauttinut käsidesiä.

Käsidesipullot ovat Uusimaan tietojen mukaan koulun ruokasalissa pöydissä.

Ikävää ja tyhmää.

Jeff Westerlund, tartuntatautilääkäri

Linnajoen koulun rehtori Päivi Outinen kertoo sähköpostitse, että asiaan suhtaudutaan koulussa vakavasti.

– Yksittäisiin oppilaisiin liittyviä asioita käsitellään aina oppilaan ja huoltajan kanssa. Jos oppilas nauttii vahingossa tai tarkoituksella käsidesiä, siihen suhteudutaan vakavasti ja hänet ohjataan terveydenhuollon piiriin.

– Koulussa toimitaan yleisten ohjeiden mukaisesti ja oppilaat käyttäytyvät pääsääntöisesti rauhallisesti ja hyvin.

– Koulussa on käsidesiautomaatteja ja ruokalassa käsidesiä varmistaaksemme oppilaiden mahdollisimman hyvän käsihygienian. Ruokalassa on aikuisia valvomassa yleistilannetta, rehtori vakuuttaa.

Käsihuuhteiden tehoaineena on tavallisesti etanoli tai isopropanoli, minkä lisäksi ne sisältävät yleensä glyserolia. Glyseroli lisää aineen viskositeettia ja ehkäisee ihon kuivumista. Käsidesi sisältää tavallisesti denaturoitua 60-80 -prosenttista etanolia.

Tehoaineena voi olla myös vetyperoksidi tai peretikkahappo. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan alkoholia, kuten etanolia tai isopropanolia, tulisi olla noin 70 prosenttia, jotta valmiste tehoaisi koronavirukseen.

Käsihuuhdetta on tällä hetkellä oltava tarjolla myös kouluissa koronavirusepidemian takia.

Porvoon kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo, että kovin suurta vaaraa käsidesin nauttimisesta ei pitäisi olla.

– Ikävää ja tyhmää, hän kommentoi koulun tapahtumia.

Hän lisää, että käsidesin sisältämästä etanolista voi tulla humalaan, mutta koska käsideseissä käytetään denaturoitua etanolia, aine maistuu hyvin pahalta.

– Sen huomaa, kun ruokaa tai juomaa maistaa.

Isompina määrinä oireita saattaa ilmetä.

Aikuisella käsidesin aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, huimaus ja oksentelu. Käsidesin juominen on vaarallista etenkin lapsille. Se saattaa aiheuttaa myös tajunnantason tai verensokerin laskua.

Maanantain tapaus, jossa käsidesiä laitettiin oppilaan ruokaan tämän tietämättä, liittyy koko syksyn jatkuneeseen koulukiusaamiseen.

Tällä kertaa sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen sosiaaliohjaaja että koululääkäri ovat olleet yhteydessä oppilaan äitiin.

Kuka tai ketkä käsidesiä ovat oppilaan ruokaan tai juomaan sekoittaneet, ei ole äidin tai hänen lapsensa tiedossa.

Huolestunut äiti miettii, että käsidesit olisi parempi sjoittaa vaikkapa ruokalan linjaston päähän, niin että ne olisivat koulun henkilöstön valvonnassa, eikä salin pöydille, kuten nyt.

Westerlund suosittelee, että käsidesit sijoitetaan ruokalinjaston alku- ja loppupäähän. Näin on tehty hänen omalla työpaikallaan, eli kädet puhdistetaan ennen aterian annostelua ja lopuksi sen jälkeen, kun kasvomaski on otettu pois ennen ruokailua linjaston toisessa päässä.

Sen lisäksi, että käsidesin nauttimisesta voi tulla oireita, sitä ei saa myöskään päätyä silmiin. Lisäksi se on helposti syttyvää nestettä.