Kaupunki tulossa koronasta kärsiviä vuokralaisiaan vastaan – liiketilojen vuokrasta voisi saada alennusta

Porvoolla ja sen tytäryhteisöillä on vuokralaisina muutamia ravintoloita, joille on tulossa mahdollisuus tietyin edellytyksin hakea vuokrahuojennusta. Kuva on Sinnestä Taidetehtaalta. Arkisto/Juha Perämäki

Jyrki Hämäläinen

Porvoon kaupunki on valmis tukemaan vuokranalennuksin tietyin edellytyksin niitä kaupungin ja sen konserniyhtiöiden omistamissa liiketiloissa toimivia vuokralaisia, jotka ovat kärsineet koronasta johtuvista rajoituksista.

Mahdollinen vuokrahuojennus perustuu siihen, että kaupungin vuokraamaa liiketilaa ei voida koronrajoitusten takia käyttää liiketoiminnassa vuokrasopimuksen tarkoittamassa tarkoituksessa. Kyseessä ei siten ole yleinen yritystuki, josta vastuu kuuluu valtionhallinnolle.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin valmistelemaa vuokrahuojennusmallia. Sen mukaan vuokra-alennus voidaan myöntää kaupungin liiketilojen vuokralaisille, jos valtion tai kuntien viranomaisten määräykset tai suositukset ovat välittömästi heikentäneet liiketoiminnan edellytyksiä 1.11.20–30.4.21 välisenä aikana.

Malli on selkeä. Vuokraa alennettaisiin 30 prosenttia niiltä kuukausilta, jolloin liikevaihto on alentunut vähintään 30 prosenttia. Vuokraa alennettaisiin 50 prosenttia niiltä kuukausilta, kun liikevaihto on alentunut vähintään 50 prosenttia.

Vuokralaisen on tullut hakea TEM:n kustannustukea ja kaikkia muita mahdollisia yritystukia. Huojennus myönnettäisiin jälkikäteen, kun tiedetään, onko kustannuksiin saatu muuta valtion yritystukea. Vuokra-alennusta ei myönnetä, jos yritys saa jotain yritystukea vuokrakustannusten kattamiseksi.

Tapauskohtaisesti vuokra-alennus voidaan kuitenkin myöntää, jos esimerkiksi yritystuen määrä on ollut vähäinen verrattuna vuokran määrään.

Alennuksen soveltaminen maanvuokriin olisi hankalaa.

Henrik Rainio

Hakuaika on 1.1.2021–30.6.2021, ja tällöin vuokranalennusta voidaan hakea vuokriin, jotka kohdistuvat ajanjaksolle 1.11.2020–30.4.2021.

Kaupunki suosittelee, että tukea haetaan vasta hakuajan loppupuolella. Tällöin tukea voidaan yhdellä kertaa hakea usealta kuukaudelta. Vuokrahuojennuspäätöksiä voidaan tehdä vasta kun tiedetään valtion mahdolliset yritystukimekanismit kyseiseltä ajanjaksolta.

Porvoon rahoitusjohtaja Henrik Rainio arvioi, että alennus koskisi määrältään paria kourallista kaupungin suoria vuokralaisia. Niitä on esimerkiksi ns. Kunnantalon kiinteistössä keskustassa.

Vuokranalennusmalli otettaisiin "soveltuvin osin" käyttöön myös kaupungin konserniyhtiöissä eli Porvoon Taidetehtaan joitakin tiloja vuokraavassa Porvoo Event Factoryssä ja Porvoon A-yhtiöissä, jolla on jonkin verran pääasiassa ravintolavuokralaisia.

Jos tiloja joudutaan sulkemaan viranomaismääräyksin kokonaan, kuten keväällä tapahtui, kaupunki ei peri lainkaan vuokraa.

Vuokrahuojennus koskisi liiketilojen vuokria, mutta ei maanvuokria.

– Tilavuokrat ja maanvuokrat eroavat luonteeltaan selvästi. Tilavuokra liittyy suoraan elinkeinotoiminnan harjoittamiseen ja siinä kaupunki kilpailee muiden vuokranantajien kanssa, Henrik Rainio sanoo.

– Liiketilan vuokra on usein merkittävä kustannuserä liiketoiminnassa. Maanvuokrassa kyse on pitkäaikaisesta sopimuksesta, jossa kaupunki toimii alueellisesti lähes monopoliasemassa. Kaupungin vuokraama maa-alue on tyypillisesti myös välillisesti elinkeinotoiminnan käytössä, jolloin mahdollisen vuokra-alennuksen soveltaminen maanvuokriin olisi hallinnollisesti erittäin hankalaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut