Vierailukielto Porvoon sairaalaan, kaupungin palvelutaloissa ja vuodeosastoilla voi vielä käydä katsomassa läheisiään – "Seuraamme tilannetta"

Kristiina Eklund arvelee, että Porvoon sairaalan vierailukielto on erityisen ikävä heille, jotka joutuvat olemaan sairaalassa, eivätkä omaiset voi käydä heitä katsomassa. Rajoite on kuitenkin koronavirustilanteessa ymmärrettävä. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma, Klaus Nurmi

Tästä keskiviikosta lähtien läheiset eivät enää pääse vierailemaan potilaiden luona Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa ja yksiköissä.

Kielto on annettu koronaepidemiatilanteen huonontumisen takia. Tarkoitus on vähentää sekä potilaiden että henkilökunnan tartuntariskiä.

Painavista syistä voidaan harkinnan mukaan tehdä vierailukieltoon poikkeuksia. Lasten ja synnytystoiminnan yksiköissä on erilliset vierailurajoitukset, Hus tiedottaa.

Rajoitus on voimassa 20. joulukuuta saakka.

– Toivomme, että epidemiatilanne saadaan rauhoittumaan ja potilaiden läheisten vierailut sairaaloissa voidaan sallia joulun aikaan, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Porvoon kaupungin palvelutaloissa ja vuodeosastoilla jatkuu vierailu turvaohjeita noudattaen. Sosiaali- ja terveysjohtajan Ann-Sofie Silvennoisen mukaan vierailujen kieltäminen ei ole juuri nyt suunnitelmissa.

– Ohjeet ovat toimineet hyvin. Ihmiset ovat noudattaneet vierailuille annettuja ohjeistuksia hyvin ja muistaneet maskin, hygieniaohjeet ja turvaetäisyydet. Seuraamme tilannetta.

Näsin vuodeosastoilta saadussa palautteessa on Silvennoisen mukaan ollut huolta siitä, miten siellä toimitaan. Olemme resursoimassa sinne nimettyjä henkilöitä, jotka huolehtivat ajanvarauksesta ja auttavat vierailuissa.

Silvennoinen pitää ensisijaisen tärkeänä, että jokainen noudattaa tarkasti turvaohjeita käynneillään.

– Siellä ei ole koronatartuntoja ja siksi on tärkeää niitä noudattaa. Vierailujen kieltäminen ei ole ajankohtaista, mutta sitä harkitaan tarvittaessa. Myös ikäihmisten sosiaalinen hyvinvointi palvelutaloissa ja osastoilla on meille tärkeää ja esimerkiksi jos on saattohoidossa, niin kuuluu asiaan saada jättää hyvästit.

Sairaalassakin on myös jatkossa läheisillä oikeus vierailla turvaohjein saattohoidossa olevan tai muutoin vakavasti sairaan potilaan luona. Vierailusta on sovittava erikseen yksikön kanssa. Muita vierailuja Hus ei salli.

Päivystys- ja ajanvarausvastaanotoilla voi olla yksi saattaja koko käynnin ajan mukana, jos potilaan vointi edellyttää tätä.

Husin päätös ei koske lastenosastojen oireettomia läheisiä. Lapsella saa olla mukana sairaalassa yksi saattaja ja lastenosastolla lapsen luona voi olla yksi vanhempi kerrallaan. Lisäksi synnytysosastolla, synnyttäneiden osastoilla, äitiyspoliklinikoilla ja sikiöseulonnoissa sallitaan yksi tukihenkilö tai puoliso.

Saattajilla ja niillä potilaiden läheisillä, joiden vierailu sallitaan, ei saa olla koronavirusinfektion oireita ja heidän tulee käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassaoloajan, Hus tiedottaa.

Vierailijalla tai saattajalla on hyvä olla suojus jo sairaalaan saapuessa. Jos suojusta ei ole, se annetaan yksiköstä. Henkilöt, jotka eivät voi käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta, saavat yksiköstä visiirin.

Vieraiden ja saattajien tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut