Käsidesillä leikitään Linnajoen koulussa yleisesti, esimerkiksi ruokailun yhteydessä.
Uusimaan tavoittamien koulun oppilaiden mukaan käsidesillä pelleillään, eikä aineen myrkyllisyys ole välttämättä kaikkien tiedossa.
Linnajoen koulun ysiluokkalainen kertoo, että käsidesillä leikkiminen on koulun ruokalassa päivittäistä.
– Käsidesiä on kaikissa pöydissä ja jotkut sitten leikkii sillä ja sitä laitetaan ruokaan. Se on ihan sellaista sotkemista, ei sitä syödä vaan lopuksi ruoka viedään roskiin.
– Tietysti joku on voinut läpällä sitä maistaakin, kai se on ollut jonkun mielestä hauskaa. Ei varmaan kaikki tiedä, että se on myrkyllistä, enemmän se on sellaista pelleilyä.
– Ei siihen ole kukaan mitenkään erityisesti puuttunut.
Myös muissa yläkouluissa, myös ruotsinkielisissä, käsideseillä on leikitty. Ruokia on maustettu aineella kokeilumielessä. Ruuat on sitten heitetty jäteastiaan.
Muutaman oppilaan kommenteissa toistui, että kyllä niillä käsideseillä leikitään. Toisten ruokiin tai päälle nämä eivät ole kuitenkaan litkua roiskineet.
Jotkut vanhemmat peräänkuuluttivat parempaa valvontaa ja rehtorin tiukempaa otetta kuriin.
Linnajoen koulun rehtori Päivi Outinen ei tarkkaan kerro, otetaanko käsidesit pois pöydistä.
– Totta kai tarkennetaan ja katsotaan tilannetta. Pidetään mielessä, että hygienia toimii ja oppilaat pystyvät kätensä putsaamaan. Toinen puoli on, että katsotaan, että ne ovat mahdollisimman turvallisessa paikassa.
Kysymykseen poistetaanko käsidesit pöydistä, Outinen vastaa:
– Se tarkoittaa sitä, että tarkastellaan se tilanne, että ne ovat mahdollisimman turvallisesti ja hyvin käytettävissä ja siinä on ihminen, joka pystyy valvomaan sitä käyttöä.
Onko valvontaa tarkoitus lisätä?
– Meillä on aika hyvä valvonta. Resurssien mukaan tehdään. Vähän siirretään valvontojen paikkoja.
Että näkevät paremmin mitä tapahtuu?
– Ei. Siellähän on jatkuvasti ollut aikuisia paikalla ja aikuiset ovat puuttuneet näihin asioihin. Sellaista tilannetta ei ole ollut, että kukaan ei puutu. Jatketaan sillä samalla linjalla.
Käsidesillä leikkiminen ei ole rehtorin mukaan sellaista, että sitä ”joka päivä” selvitetään. Hänen mukaansa kyseessä ovat olleet yksittäistapaukset, jotka on hoidettu heti. Käsidesiä ei ole laitettu ruokaan tai juomaan järjestelmällisesti.
Outisen tiedossa ei ole muita tapauksia, joissa käsidesin takia olisi tarvittu esimerkiksi kouluterveydenhoitajaa.
Koulutusjohtaja Jari Kettusen mukaan jatkossa käsidesit eivät enää ole Linnajoella ruokasalin pöydissä, vaan ne laitetaan erilliselle pöydälle, jota opettajien on aiempaa helpompi valvoa.