Veden ja energian kulutus laskussa Porvoossa – kotitalouksissa käytetään nyt tavallista enemmän vettä, yrityksissä ei

Koronakotoilun nostama kotitalousveden kulutus jää paljon vettä kuluttavien yritysten vedenkäytön pienenemisen alle. Arkisto/Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Porvoon kaupungin omistamien Porvoon Energia Oy:n ja liikelaitos Porvoon Veden liikevaihto on laskemassa tänä vuonna selvästi hyödykkeiden eli sähkön, lämmön ja veden kulutuksen ja myynnin supistuessa.

Vaikka moni koronavuotta kodeissaan etätöissä tavallista enemmän aikaa viettänyt yksittäinen kotitalous on voinut asumismuodostaan riippuen huomata energian ja veden kulutuksen lisääntyneen, isossa kuvassa se peittyy laajempien ilmiöiden alle.

Energian osalta ilmiö on lämpö. Alkuvuosi oli Porvoossa poikkeuksellinen: 21 prosenttia lämpimämpi verrattuna ns. normaalivuoteen eli vuosien 1981–2010 keskiarvoon.

Viimeisen julkaistun osavuosituloksen mukaan Porvoon Energian toimittaman lämmön kulutus laski tammi–kesäkuussa 15 prosenttia ja sähkön kulutus viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Porvoon Energia arvioi kesällä, että sen liikevaihto laskee tänä vuonna viime vuodesta neljä prosenttia eli lähes kolme miljoonaa euroa ja tulos putoaa 1,2 miljoonalla eurolla. Osa tästä selittyy sillä, että yhtiön päätös myydä Loviisan kaukolämpöliiketoiminta toteutui syyskuussa. Yhtiön mukaan koronan vaikutus liiketoimintaan on ollut vähäinen.

Porvoon Veden talousveden myynti oli tammi–elokuussa viisi prosenttia pienempi ja jätevesilaskutus 3,5 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna. Koko vuoden liikevaihdon arvioitiin tuolloin jäävän noin neljä prosenttia eli 450 000 euroa alle budjetoidun, mutta ero on loppuvuoden aikana pienentynyt.

Vedenkulutus on voinut lisääntyneen kotona vietetyn ajan takia jopa kasvaa.

Elina Antila, Porvoon Veden toimitusjohtaja.

– Lopullinen tilanne selviää, kun omakoti- ja kerrostaloasiakkaille on lähetetty tasauslaskut. Niiden vedenkulutus on voinut lisääntyneen kotona vietetyn ajan takia jopa kasvaa. Ainakaan se ei ole laskenut, Porvoon Veden toimitusjohtaja Elina Antila kertoo.

Koronan aiheuttama taloudellisen aktiviteetin lasku selittää suurkuluttajien ja keskikuluttajien myyntiluvut, jotka ovat olleet selvästi pienempiä kuin edellisvuonna.

Veden kulutus on tavallisesti Porvoossa melko stabiilia. Todella paljon vettä kuluttavia suurasiakkaita ei ole. Kotitalouksien vedenkulutus on Suomessa laskutrendillä entistä ekologisempien vesikalusteiden ansiosta.

Porvoon Energian ja Porvoon Veden liikevaihdon lasku pienentää myös omistajan Porvoon kaupungin niiltä saamaa tuloutusta. Porvoon Vesi tulouttaa viisi prosenttia ja Porvoon Energia neljä prosenttia liikevaihdostaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut