Luksusta lomailijoille ja etätyöläisille – Porvooseen nousee pikavauhtia moderni siirtolapuutarha-alue

Mökkien rakentaminen etenee ripeästi Gammelbackan siirtolapuutarha-alueella. Marita Itävuori
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Gammelbackan Purolaan nousee parhaillaan moderni siirtolapuutarha-alue, joka kiinnostaa pääkaupunkiseudulla asti.

Kivenheiton päässä sekä vierasvenesatamasta että uimarannasta sijaitsevalle 2,9 hehtaarin alueelle rakennetaan parhaillaan alueen yhteistä huoltorakennusta ja ensimmäisiä mökkejä.

Ennakkomarkkinoinnissa ovat jo kaikki 43 mökkiä.

– Alue rakennetaan kerralla kuntoon, todennäköisesti vuoden kuluttua alkaa olla aika valmista. Kaikista mökeistä on varattu jo yli puolet, vastaava kiinteistönvälittäjä Pirjo Mäkinen Saber Oy LKV:stä kertoo.

Kauppoja alkaa syntyä heti, kun rakennuslupa on saanut lainvoiman, eli mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella. Ensimmäinen mökki valmistuu tammikuun loppuun mennessä.

– Siirtolapuutarhamökkeihin on kiinnostusta lähinnä pääkaupunkiseudulta. Suurin osa on sellaisia, jotka eivät enää jaksa pitää yllä suurempaa kokonaisuutta kauempana. Tämä turvallisempi ja helpompi.

Kiinnostusta on lähinnä pääkaupunkiseudulta.

Pirjo Mäkinen, LKV Saber

– Pääkaupunkiseutulaisia on kiinnostanut juuri Porvoon monipuolisuus: Kokonniemi on tuossa lähellä ja urheilumahdollisuuksia, ratsastustallit ja vesiteitse tänne helposti. Palveluja löytyy.

Myös yrityksissä siirtolapuutarhamökit ovat herättäneet kiinnostusta. Niitä kun voi käyttää myös etätyöpaikkoina, eli ne sopivat koronaepidemian kiihdyttämään trendiin. Pääkaupunkiseudulta alueelle hurauttaa noin puolessa tunnissa.

Mökit ovat kiinnostaneet myös lapsiperheitä. Vaikka mökkejä voi käyttää ympäri vuoden, niihin ei voi muuttaa osoitettaan.

Pirjo Mäkinen samassa paikassa kolme viikkoa sitten. Marita Itävuori

Ykkösvaiheessa rakennetaan 15 mökkiä. Kaikki mökit ja koko alue on kuitenkin tarkoitus rakentaa valmiiksi kerralla niin, että tähän aikaan ensi vuonna alue on valmis. Mökkien rakennusala on 45 neliötä ja parvi on 18-neliöinen. Ilmansuunta olohuoneesta ja terassilta on länteen. Mökkien värit ovat neljä punertavan ja neljä okran sävyä. Kontio-mökit rakentaa askolalainen Rakennus Laprip Oy.

Siirtolapuutarha-alueen mökit omistaa keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, jolta mökkiläiset ostavat osakkeet. Yhtiö on omalta osaltaan vastuussa alueesta.

– Tällä turvataan se, että mökit pysyvät kunnossa. Kaikki mökinomistajat maksavat hoitovastiketta. Halutaan, että alue on eduksi koko Porvoolle ja Gammelbackalle.

Mökkipalstat ovat kooltaan 260 neliöstä liki 400 neliöön.

– Pihamalleja on kaksi: on hyötypihoja, joihin tulee kasvialtaita ja pieni kasvimaa. Oleskelupihoihin tulee perennoja ja ruusuja. Itse voi istuttaa mitä haluaa, kunhan kasvit eivät ylitä tiettyä korkeutta, eli peitä näkyvyyttä tai haittaa naapuria.

Lisäksi viljelypalstoja tulee entiselle tulva-alueeksi luokitellulle alueelle, jonne ei voi rakentaa taloja.

Tontit rajataan pensas- tai puuaidoilla. Autot jätetään yhteiselle parkkipaikalle, jossa on 60 paikkaa. Niistä 43:ssa on lämpöpistoke.

Siirtolapuutarha-alueen huoltorakennus on jo pitkällä. Sen tulevasta käytöstä päättävät kiinteistöyhtiön osakkaat. Marita Itävuori

Alueelle on lisäksi suunniteltu niin leikkikenttä, petankkikenttä kuin aurinkopaviljonkikin.

– Tai mitä osakkaat sitten haluavatkin. Vain mielikuvitus on rajana!

Osakkaat päättävät esimerkiksi siitä, millaista toimintaa huoltorakennukseen tulee: mahdollisesti kylätalkkarin toimisto, kahvila tai makuutiloja.

Itse mökkien varustus muistuttaa omakotitalon varustusta pyykinpesukoneineen ja saunoineen.

Jokaiselle tontille tulee lisäksi viiden neliön kokoinen kylmävarasto. Lisäksi toinen viisi neliötä jää tontille varastoa tai muuta talousrakennusta varten, jos sellaisen haluaa.

Jopa lähellä sijaitsevassa venesatamassa olisi tilaa siirtolapuutarhan asukkaiden omalle venelaiturille. Toteutuuko laituri, on kiinni osakkaista ja heidän tarpeistaan.

Kolme viikkoa sitten siirtolapuutarha-alueelle rakennettiin infraa; vesi- ja viemäriputkia, sekä valokuitukaapelia.

Kaupunki järjesti tontinluovutuskilpailun pari vuotta sitten Gammelbackan Purolan siirtolapuutarhan lisäksi Humlebergin siirtolapuutarha-alueella Veckjärvellä. Purolan alueen alkuperäiset suunnittelijat ovat Tuomex Oy:n Kaarle Tuomi ja Maisema-arkkitehtitoimisto Aistimaan Mika Varpio. Pääsuunnittelija hankkeessa on Arkkitehtitoimisto Ulla Hovi Oy Kotkasta. Rakentamisesta vastaa askolalainen Rakennus Laprip Oy.

Myynti- ja markkinointivastuu on porvoolaisella Saber Oy LKV:llä. Kontiotuotteen hirsimökkien hinnat ovat 175 000 – 187 000 euroa riippuen sijainnista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut