Keväällä sairastettu korona jätti oireita, jotka eivät ole hellittäneet vieläkään – taudin kokenut Maina Anttilainen toivoo, ettei yksikään suhtautuisi virukseen vähätellen

Huhtikuussa koronaan sairastunut Maina Anttilainen kertoo, ettei ole vieläkään täysin kunnossa. Riesana ovat muun muassa yöllinen sykkeen nousu sekä yhä kateissa olevat maku- ja hajuaisti. Yleiskuntokaan ei ole täysin ennallaan. Maina Anttilainen

Inka Töyrylä

Askolan kunnan hallintosihteeri Maina Anttilainen sairasti keväällä koronan. Vieläkään hän ei koe olevansa täysin kunnossa.

– Maku- ja hajuaisti eivät ole palautuneet kunnolla. On päiviä, etten maista tai haista yhtään mitään, Anttilainen kertoo.

Tyypillisiin jälkioireisiin on kuulunut myös hiustenlähtö.

– Monella koronan sairastaneella on tullut jonkinlainen stressireaktio noin kolmisen kuukautta taudin jälkeen, mikä on aiheuttanut tällaista. Hiukset ohenivat minullakin ihan huomattavasti. Äidilläni, joka sai taudin minulta, hiuksia lähti aivan tukoittain, Anttilainen kertoo.

Yksi ikävimmistä jälkioireista on ollut sykkeen yhtäkkinen nousu öisin.

– Herään siihen yhä lähes joka yö.

Tämä tauti on kaikkea muuta kuin kahden viikon flunssa.

Maina Anttilainen

Hajuaisti toimii kummallisesti. Jokin hengitysteitä ärsyttävä haju voi tulla välillä voimakkaastikin läpi, mutta hyvät tuoksut loistavat poissaolollaan. Makuaistin poissaolon Anttilainen kertoo välillä unohtavansa.

– Muistan vasta suolapurkkia hakiessa, että ainiin, eihän se autakaan.

– Olen karkkihiiri, alussa kävelin kaupassa aina irtokarkkihyllyn ohi testatakseni, olisiko hajuaisti palautunut. Ei ollut. Nyt kaipaan ihan perusruokien makuja. Ja varsinkin kun joulu on tulossa, niin kyllähän minä haluaisin maistaa ne kinkut ja rosollit. Mutta täytyy sanoa, että pahemminkin olisi voinut käydä.

Anttilainen toteaakin päässeensä vähällä.

– Olen kiitollinen ja onnellinen, ettei minulla ole pahempaa. Olen kuullut hirveitä juttuja ihmisiltä, jotka ovat työkyvyttömiä vielä kuuden kuukauden kuluttua sairastumisestaan.

Anttilainen on huolissaan siitä, että jonkinlainen koronaväsymys alkaa hiipiä ihmisten mieliin vaikka nyt viruksen suhteen pitäisi olla tarkempi kuin koskaan.

– Tämä tauti on kaikkea muuta kuin kahden viikon flunssa. Jos joku sanoo, että sairastaa mieluummin koronan kuin on karanteenissa, niin se on kyllä väärä ajattelutapa. Ei voi tietää, kuka tähän kuolee ja kuka ei, olitpa kuinka nuori ja perusterve tahansa.

Anttilainen nosti Askolan kunnan tilastoihin keväällä olemalla kunnan viides koronapositiivinen, vaikka kertoo olleensa äärimmäisen varovainen.

– Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt.

Tartuntaketjua yritettiin jäljittää ja ainoaksi mahdolliseksi tartuntapaikaksi osoittautui eräs suurempi ruokakauppa. Sielläkin hän oli juossut pisimpiä käytäviä pitkin vältelläkseen muita ihmisiä.

Anttilainen altisti – ja tartutti – vain yhden ihmisen, äitinsä.

– Hän on lähes 80-vuotias. Onneksi hän toipui muuten hyvin, mutta yleiskunto ei ole palannut ennalleen vieläkään, Anttilainen kertoo.

Anttilainen kävi läpi kaikki tyypilliset oireet eli korkean kuumeen, lihassäryn, äärimmäisen kovan päänsäryn, kuivan yskän, haju- ja makuaistin katoamisen sekä tainnuttavan väsymyksen. Kaikkineen tauti kesti kolme viikkoa.

Puoli vuotta positiivisen testituloksen jälkeen Anttilainen kutsuttiin vasta-ainetestiin, jossa hän kävi viime viikolla. Tulos ei ole vielä tullut.

– Olin taudin jälkeen onnellinen, koska silloin luultiin, ettei koronaan voi sairastua toista kertaa. Sittemmin alettiin epäillä, että tauti voikin tulla uudelleen. Odotan uteliaisuudella nyt testituloksia. En koe olevani turvassa.

Vaikka Anttilaisen verestä löytyisikin vasta-aineita, aikoo hän noudattaa tarkasti turvaohjeita jatkossakin. Maskit ja käsidesi kulkevat aina mukana. Lisäksi Anttilainen käy vain lähikaupassa, ellei ole pakko asioida muualla.

– Kukaan ei tiedä varmasti, voiko koronan saada vasta-aineista huolimatta uudelleen.  Vasta-ainetutkimus kestää viisi vuotta, käyn verikokeessa puolen vuoden välein, Anttilainen kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut