Kynttilät syttyivät sankarihaudoille – porvoolaisnuorilla tärkeä perinne

Porvoolaisnuoret sytyttivät lauantaina Näsinmäen sankarihaudoille 480 kynttilää.

Tavallisesti kynttilät on sytytetty vasta itsenäisyyspäivänä, mutta koronatilanteen vuoksi tilaisuutta aikaistettiin, sillä lauantaina haudoilla oli hiljaisempaa.

Porvoon Energian lahjoittamat kynttilät palavat kolme päivää, joten ne ovat täydessä loisteessa itsenäisyyspäivänä seppeleenlaskun aikaan.

Kynttilöitä sytyttämässä oli Linnankosken lukion ja Borgå Gymnasiumin opiskelijoita, Albert Edelfeltin koulun oppilaita sekä partiolaisia meripartio Porvoon Pookista, Tolkkisten Eräketuista sekä Porvoon Polunlöytäjistä.

Perinne alkoi Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, jolloin Porvoon Seudun Veteraanit pyysivät lukiolaisia sytyttämään kynttilöitä. Myös aikaisempina vuosina nuoret ovat ajoittain olleet muistamassa sankarivainajia.

– Veteraaneja on enää hyvin vähän. On tärkeää, ettei heitä ja heidän tekojaan unohdeta. Toivon, että myös tulevat sukupolvet jatkaisivat tätä perinnettä, itsenäisyys on niin valtavan arvokas asia, sytytystapahtuman kapteeni, Linnankosken lukion opiskelija Annika Stude sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Viivi Sundström on mukana toista kertaa.

– Tämä on tosi hieno ja kaunis tapa. Itselle tulee tosi hyvä olo, kun voi olla tässä mukana. On vaikea ajatella sitä, että näistä moni on kaatunut Suomen puolesta tosi nuorena, vain muutamaa vuotta itseäni vanhempana. En voi kuvitella, miltä tuntuisi, jos omat ystävät tai läheiset joutuisivat lähtemään sotaan, pian 18 täyttävä Sundström pohtii.

Tommi Kanon puhuu kauniisti isänmaallisuudesta ja henkisyydestä. Hän on edustaa Linnankosken lukiota yhdessä yhden toisen opiskelijan kanssa myös sunnuntaina, kun sankarihaudoille lasketaan seppeleet.

– On tärkeää, että veteraanien työtä ja muistoa vaalitaan ja tuodaan esille kouluissa ja mediassa myös tulevaisuudessa, sittenkin, kun veteraaneja ei enää ole jäljellä. Se on niin merkittävää, mitä he tekivät Suomen itsenäisyyden sekä rauhan, hyvinvoinnin ja tasa-arvon puolesta, Kanon sanoo.

– Kun lasken kynttilän sankarihaudalle, tunnen sydämessäni syvää kiitollisuutta ja rauhallisuutta, hän jatkaa.

Kynttilöitä sytyttävät nuoret kertovat itsenäisyyden merkitsevän muun muassa vapautta, oikeutta puhua omaa kieltä sekä turvallisuutta.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Nuorimmat kynttilänlaskijat olivat partiolaisia. Porvoon Pookia edustavalle kahdeksanvuotiaalle Sofialle sota ja sankarivainajat ovat hieman kaukaiselta tuntuva asia, jota ei oikeastaan osaa edes kuvitella. Mutta tietääkö Sofia, mitä veteraanit tekivät?

– He ovat olleet sodassa kauan sitten ja siksi meillä on oma maa. Se oli tosi tärkeä tehtävä ja siksi me olemme nyt täällä. Minun isopappa on ollut sodassa.

Nuoret hajaantuivat korona-ohjeistuksen mukaisesti eri puolille sankarihautoja. 480 kynttilää syttyi alle puolessa tunnissa.

Albert Edelfeltin koulun oppilaskunta kerää kynttilät pois ensi viikolla ja toimittaa ne kierrätykseen.

Porvoon kaupungin, seurakuntien ja kansalaisjärjestöjen kunnianosoitus ja seppelten lasku sankarihaudoilla järjestetään itsenäisyyspäivänä sunnuntaina koronatilanteen vuoksi hyvin pienimuotoisesti.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander laskevat seppeleet, mukana on myös kaksi nuorta Linnankosken lukiosta. Osallistujamäärä on rajattu ja itsenäisyyspäivän lippulinna sekä kansalaismarssi on turvallisuussyistä peruttu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut