Albert Edelfelt koulun rehtorille tunnustus rohkeasta hätähuudosta ja poikkeusolojen koulun perustamisesta – "Joukkoja johdetaan edestä"

Juha-Pekka Levänen sai Porvoon Pelastakaa Lapset -yhdistykseltä Vuoden vastuullinen teko tunnustuksen avoimesta mielipidekirjoituksesta koulun arjesta ja järjestelyistä, kun koronakevään myötä piti vuorokaudessa järjestää toimiva lähiopetusryhmä muiden porvoolaisten oppilaiden siirryttyä etäopetukseen. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Porvoon Pelastakaa Lapset -yhdistys palkitsi maanantaina Albert Edelfelt koulun rehtorin Juha-Pekka Leväsen Vuoden vastuullinen teko 2020 -tunnustuksella koronakevään lähiopetuksen onnistuneista järjestelyistä vuorokauden varoitusajalla, ja rohkeasta ja vaikuttavasta mielipidekirjoituksestaan 27. lokakuuta Uusimaassa.

– Olen erittäin otettu tunnustuksesta. Tämä hetki painuu mun sydämeen ihan loppuelämäksi, Levänen kiitti.

Hätähuudossa lasten ja nuorten puolesta rehtori kirjoitti syvästi huolestuneena nuorten pahoinvoinnista ja siitä kumpuavista haastavista tehtävistä, joita on alati selvitettävä koulupäivien arjessa. Samalla hän haastoi painokkaasti kaikki tahot kantamaan vastuuta lasten hyvinvoinnista.

– On aika tarttua yhdessä yhteiseen haasteeseen. Nämä nuoret ovat vain kerran nuoria. Näiden nuorten varassa on meidän kaikkien tulevaisuus. Tuumasta toimeen, on aika koko kylän kasvattaa, Levänen kirjoitti.

Porvoon Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Erja Hannin mukaan kirjoitus sai runsaasti julkista tukea eri tahoilta. Hänen lisäkseen tunnustusta olivat luovuttamassa yhdistyksen hallituksesta Pirjo Saarinen, Minna Rahkonen, Riitta Halonen, Saila Vilkki ja Ella Heimonen.

– Kirjoitus käynnisti tärkeän keskustelun meidän kaikkien aikuisten vastuusta ja yhteistyön merkityksestä lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Onneksi kuitenkin suurella osalla lapsia menee hyvin.

Rehtori oli läsnä. Hän kiersi lähes päivittäin luokat – kuunteli, keskusteli ja rohkaisi porukkaa.

Muun muassa Porvoon kaikkien koulujen vanhempainyhdistykset ottivat kirjoitukseen kantaa.

Koronakevään poikkeusolojen koulun järjestelyissä Levänen oli etulinjassa esimerkillisellä toiminnallaan. Rehtori sai tehtäväkseen perustaa vain vuorokaudessa Albert Edefeltin koulusta poikkeusolojen koulun, johon ohjattiin lähiopetukseen kaikki suomenkieliseen lähiopetukseen oikeutetut porvoolaislapset.

Kevään poikkeusoloissa yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöillä oli oikeus lähettää 1. – 3. -luokilla olevat lapsensa lähikouluun. Lisäksi kaupungin erityisluokat toimivat lähikoulu-periaatteella.

Esimerkillään joukkojaan Albert Edelfelt koulussa johtanut rehtori Juha-Pekka Levänen sanoo liikuttuneensa tunnustuksesta ja painavansa sen sydämeensä. Outi Paappanen

AE-koulun henkilöstö selvitti rehtorin johdolla haastavan tilanteen hienosti ja lapset saivat turvallisen opetuksen ja oppimisympäristön.

– Koulun henkilöstössä toimineet ovat kertoneet, että rehtori oli läsnä. Hän kiersi lähes päivittäin luokat - kuunteli, keskusteli ja rohkaisi porukkaa. Haastetta lisäsi, että AE-koulun päärakennus oli osittain remontissa ja opetusta hajautettiin myös parakissa sijaitseviin luokkahuoneisiin, puheenjohtaja kertoo.

Katso tästä Erja Hannin puhe tunnustuksen luovutustilaisuudessa.

Leväsen toiminnassa korostuu Hannin mukaan erinomaisesti tämän vuoden Lapsen oikeuksien päivän teema lapsella on oikeus tulevaisuuteen. Merkittävä rooli on myös yhteistä vastuuta korostavan toimintakulttuurin edistämisellä.

– Hyvä tulevaisuus rakentuu välittävien ja rajat asettavien aikuisten ohjauksessa ja kaikkien hyvällä yhteistyöllä, Hanni sanoo.

Juha-Pekka Levänen on ollut Albert Edefeltin koulun rehtori sen perustamisesta vuodesta 2008 alkaen. Hän luonnehtii liikuttuneensa kuullessaan Hannilta tunnustuksesta.

– Tässä työssä joutuu usein valitettavasti hoitamaan ikäviä asioita ja siksi tuntuu hyvältä, että joku ulkopuolinen taho huomioi sen.

– Näiden koulujen on tarkoitus olla lasten maailma ja meidän tehtävä on huolehtia, että lapsen etu toteutuu myös ikävissä tilanteissa arjess. Sama pätee myös poikkeusoloissa, joissa joukkoja johdetaan edestä, Levänen painottaa.

Levänen sanoo 25 vuoden koulumaailmassa työskentelynsä aikana nähneensä muutoksen, joka on nostanut huolen uusien sukupolvien tulevaisuudesta.

– Aika auttaa on nyt.

Katso vielä, mitä Erja Hanni puhui mielipidekirjoitukseen liittyen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut