Pyöräkaistakokeilu jatkuu Jokikadulla ensi kesänäkin – vuodeksi 2022 kaavaillaan oikeaa pyöräkatua, jossa autot ovat sivuosassa

Autoilijat ovat suhtautuneet Jokikadun pyöräkaistakokeiluun kielteisimmin. Samu Karvala

Jyrki Hämäläinen

Porvoon kaupunkikehityslautakunta päätti tiistaina, että Jokikadun viime kesän suosituspyöräkaistakokeilua jatketaan Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välisellä osuudella ensi vuonna.

Apulaiskaupunginjohtajan pohjaesitys oli, että kokeilua jatketaan siihen asti, kunnes Jokikadulle toteutetaan paremmin kaikkia liikennemuotoja palveleva kokonaisvaltaisempi ratkaisu.

Lautakunta hyväksyi äänin 8–2 Mikko Valtosen (sd.) vastaesityksen, jonka mukaan ensi vuonna valmistellaan katuosuuden muuttamista pyöräkaduksi vuonna 2022.

Jäsenet Jarmo Grönman (kok.) ja Patrik Björkman (r.) jättivät päätöksestä omat eriävät mielipiteensä. Grönman äänesti tyhjää.

– Olisi pitänyt valita ruton ja koleran välillä, Grönman puuskahtaa.

Hänen mukaansa Jokikadun liikennejärjestelyt tulisi ratkaista huolellisen pohdinnan ja suunnittelun jälkeen. Grönmanin mukaan pyöräkatu on kallis, palvelee vain muutaman kuukauden vuodessa ja vähentää parkkipaikkoja Jokikadulta.

Patrik Björkman esitti, että esitys kokeilun jatkamisesta hylätään ja että ryhdytään miettimään pitkäaikaisia kestäviä ratkaisuja. Esitys ei saanut kannatusta ja raukesi.

Grönman ja Björkman pitävät käsittämättömänä, että viranhaltijat esittivät kokeilun jatkamista, vaikka käyttäjiltä saadun palautteen mukaan sitä pidettiin epäonnistuneena.

– Miksi kysytään, jos sillä ei ole mitään merkitystä, Grönman ihmettelee.

Kaupungin mukaan kokeilu on täyttänyt tavoitteet hyvin, eli sen avulla on hyvin kustannustehokkaasti pystytty parantamaan kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita, mutta liikkuminen on edelleen ollut mahdollista kaikilla kulkumuodoilla.

Grönmanin ja Björkmanin mukaan kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että pyöräilijät pitää saada pois rantapromenadilta, eikä paluuta entiseen ole.

Pyöräkadulla pyöräliikenteellä on autoliikenteeseen nähden ensisijainen asema. Ajorata suunnitellaan kapeaksi ja se päällystetään värillisellä asfaltilla.

Pyöräkadusta tehdään vuonna 2021 erillinen päätös, mutta lautakunta on kuntavaalien vuoksi silloin vaihtunut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut