Ulrika Hansson kirjoittaa iltaisin ”tietokirjallisuutta ihmisistä” – Runeberg-ehdokkaalle rakas harrastus ei ole muuttunut työksi
Runeberg-palkintoehdokkaiden joukkoon ylsi tällä kertaa vain yksi esikoisromaani – helsinkiläisen Ulrika Hanssonin Jaktlaget.
Kyrkpressenin toimittaja ja kahden lapsen äiti myöntää, että kaunokirjallisiin töihin on hiukan haastavaa löytää aikaa. Toimittajaminä ja kirjailijaminä pysyvät erossa toisistaan.
– Kirjoitan illalla myöhään. Päivätyöni ansiosta minulla ei ole onneksi paineita kirjan valmistumisesta. Tämä on minulle rakas harrastus, Hansson kertoo.
Hänen kirjallisuustieteen professorinsa Clas Zilliacus Åbo Akademista tapasi sanoa, että kaunokirjallisuus on tietokirjallisuutta ihmisistä, joka on määritelmänä myös Hanssonin mieleen. Jaktlaget sijoittuu hänen sukunsa maisemiin Kruunupyyn Teerijärvelle, jossa koettiin takavuosina valtakunnallista huomiota herättänyt lokkiongelma.
– Jopa viidesosa Suomen lokeista oli siellä, eikä kukaan tiennyt, mitä asialle voisi tehdä.
Hansson kertoo saaneensa kotikonnuiltaan pelkästään hyvää palautetta romaanista.
Jaktlagetin suomentamisesta ei ole toistaiseksi suunnitelmia. Hansson kirjoittaa iltaisin uusia ”tekstejä”.
– En vielä tiedä lainkaan, mihin tarinat johtavat, hän naurahtaa.
Runeberg-palkinnon voittajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs.
Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2021.
Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto.
Palkinto on perustettu vuonna 1986. Runeberg-palkinnon maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkintosumma on 20 000 euroa.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.