”Kaunokirjallisuus on moni-ilmeistä ja -äänistä” – Runeberg-palkinnon valitsijaraadin mukaan sovinnaisia kerrontatapoja rikotaan riemulla

Runeberg-palkinnon valitsijaraati – kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä – kävi läpi yhdeksän kuukauden aikana 246 teosta ja valitsi niistä kahdeksan palkintoehdokasta.

– Lukemamme perusteella voimme sanoa, että suomalainen kaunokirjallisuus elää ja voi hyvin. Se on moni-ilmeistä ja -äänistä. Se haastaa lukijansa ajattelemaan asioita tuoreista näkökulmista, uudistamaan omaa lukemisen tapaa, raadin valmistelemassa puheessa todettiin.

Raadin mukaan kirjailijat rikkovat riemulla sovinnaisia kerrontatapoja ja yhdistelevät erilaisia tekstilajeja.

– Perinteiset, kronologisesti etenevät juoniromaanit ovat vähemmistössä. Kirjailijat peilaavat teoksissaan omaa elämäänsä.

Raadin mukaan ilmastonmuutos ja siitä johtuvat pelot nousivat aiheina useissa romaaneissa ja historiaa oli käsitelty uusista, virkistävistä näkökulmista.

– Isojen teemojen rinnalla kirjailijat käsittelivät perhe-elämää, isyyttä, äitiyttä ja lapsena olemista. Ikääntyminen ja sen tuomat asiat olivat yksi tämän vuoden pinnalle noussut aihe, kuten myös seksuaalisuus ja sukupuolisuuden moninaisuus. Tämän lisäksi mielenterveysongelmat nousivat esille.

Elää ja voi hyvin.

Kirjoissa liikuttiin maailmalla ja jopa vierailla planeetoilla, mutta enimmäkseen oltiin Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa.

– Yksi silmiinpistävä asia oli taiteilijuus. Kirjailijat kirjoittivat taiteilijoista, tai olivat itse sellaisia. Muusikot, teatteri- ja elokuvaohjaajat ja näyttelijät haluavat ilmaista itseään kirjoittamalla, ja onnistuvatkin siinä mainiosti.

Jo toisena vuonna peräkkäin valitsijaraati julkisti marraskuussa esilistan eli ”longlistin”, jolle päätyi 19 nimikettä.

– Halusimme nostaa esille teoksia, jotka muuten jäisivät vaille ansaitsemaansa huomiota.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut