Taiteilijat ruuvasivat ja väänsivät rautalangasta ja valoista työn Gammelbackan monitoimitalon katolle Porvoossa

Valotaideteos Gammelbackan monitoimitalon katolla näyttää illan ja yön pimeydessä tältä. Sini Kallio

Tanja Kuisma

Porvoolaiset taiteilijat Petri Hytönen, Sampsa Indrén ja Kalle Turakka Purhonen ovat toteuttaneet syyshämärän kaamoksesta kevättalven aurinkoon kestävän valotaideteoksen Gammelbackan monitoimitalon katolle sisäänkäynnin yllä.

Teos on toteutettu yhteistyössä Gammelbackan lähiökehitystyön ja kulttuuripalveluiden kanssa .

Gammelbackassa ilahduttavan Multiversumin monitoimi -nimisen teoksen esikuvina ovat Petri Hytyösen mukaan pelit, vanhat Winter Games -commodorepelit.

Kolmikko teki toissa vuonna valotaideteoksen Taidetehtaan aukiolla ja valaisi viime vuonna Kantele-talon Kevätkummussa. Gammelbackassa nähtiin kesällä Porvoo Triennaalin aikana Heidi Lunabban sarjakuvateoksia ostoskeskuksen, kirjasto-monitoimitalon ja koulun ympäristössä.

Miehet kertovat pohtineensa aukiolla, että minne siellä voisi tehdä valoteoksen. Moniulotteinen kattotila oli juuri oikeanlainen tarkoitukseen.

– Pimeällä teos elää ihan toisella tavalla kuin päivänvalossa, Hytönen sanoo.

Esikuvana ovat vanhat Winter Games -commodorepelit.

Pilipalisteiksi itseään kutsuva kolmikko, pimeyteen piirtäjät, tykkäävät hommastaan. Porukassa kukkii uniikki huumori.

– Hauskuus on meidän toiminnan ytimessä, Kalle Turakka Purhonen vahvistaa.

Kallella on isänsä peruina lausahduksissaan mainosmiehen vikaa, Sampsalta pilkahtelee puheeseen sarkasmin poikasia ja Petri Hytösen tyylilajina on sanomansa mukaan hölmöily.

– Työskennellään kukin omilla työhuoneillamme, niin on mukava välillä kokoontua yhteen tällaisen käytännön tekemisen pariin, kun vetelemme rautalankoja ja ruuvailemme niitä kiinni, Hytönen luonnehtii.

Piirtäminen on toiminut reittinä valaistustöihin. Koronavuonna kolmikko on työstänyt yhteistä sarjakuvateosta Transformaarinen murhamysteeri vanhassa Porvoossa, joka omanlainen superalbumi toivottavasti nähdään piakkoin julkisuudessa.

Valaistaminenkin jatkuu. Seuraava, pienistä paloista niinikään koostuva ja vielä puolivalmis teos odottaa valmistumistaan keskustassa Palomäen palvelutalon pihalla. Se piirtyy yön pimeyteen tammikuussa.

Hytönen kertoo tehneensä ensimmäisiä valotaideteoksia jo parikymmentä vuotta sitten. Hän mainitsee rakennelman Kontulan Alkon ympärille ja sittemmin esimerkiksi Rauman taidemuseon pihalle 3D-mallinnuksen mukaisesti tehdyn teoksen.

Porvoo Triennaalin tulevaisuudesta kuvataiteilija iloitsee erityisesti. Siitä kun on nyt pitämässä huolen yhdistys, jonka hallituksessa on tusina ihmisiä monipuolisesti kuvataiteen asialla.

– Se jatkaa elämäänsä myös minun jälkeeni.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut