Porvoolaisten postilaatikoihin on jaettu rokotevastaista materiaalia – "Se on hyvin valitettavaa – me, jotka koronan kanssa työskentelemme suorastaan odotamme, että rokote tulee"

Postilaatikoihin on jaettu Porvoossa rokotevastaista materiaalia kahden viime viikon aikana. A4-kokoisia lappuja on alettu levittää heti sen jälkeen, kun koronarokotusten valmistelusta ryhdyttiin uutisoimaan.

– Se on tietenkin hyvin valitettavaa. Siksi me haluamme levittää oikeaa tietoa, kaupungin johtava lääkäri Kati Liukko kommentoi.

– Rokotteista on aina liikkeellä myös virheellistä tietoa, hän jatkaa.

Minkä verran rokotevastaisia lappuja Porvoossa on jaettu, siitä Liukolla ei ole tietoa. Hän ei itse ole lappuja nähnyt. Myös se on hämärän peitossa, mikä taho lappujen taustalla on.

– Rokotteita on tutkittu ja testattu, ja ne hyväksytään käyttöön vasta usean vaiheen jälkeen. Riski mahdollisille sivuvaikutuksille on marginaalinen, ja rokotetta pidetään lääketieteilijöiden ja tutkijoiden piirissä turvallisena, Liukko muistuttaa.

Porvoon edustaja on Uudenmaan HUS-alueen rokotuskoordinaatioryhmässä ottanut esiin informaatiokampanjan tarpeen.

– Muutenkin tietoisuutta pitää lisätä oman henkilökuntamme piirissä. Kysymyksiä varmasti tulee ja niihin pitää osata vastata.

Sote-alalla työskentelevien parissa ei Liukon mukaan esiinny juurikaan rokotevastaisuutta.

– Käsittääkseni ei paljon. Mitä keskustelemme henkilöstön kanssa ja mitä seuraan sosiaalisessa mediassa alan ryhmiä, niin ei, pikemminkin esiintyy vastareaktiota. Korkeasti koulutetut ovat yleensä aina rokotemyöntyväisempiä sekä ne ihmiset, jotka ovat tavalla tai toisella joutuneet tähän koronaan "sotkeutumaan", eli hoitaneet esimerkiksi koronapotilaita. He ovat järjestään myönteisiä.

– Me, jotka tämän koronan kanssa työskentelemme odotamme suorastaan, että rokote tulee. Se on pikemminkin henki meillä.

Koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta testataan kymmenillä tuhansilla ihmisillä ennen kuin ne voidaan hyväksyä käyttöön. Ennen jakelua Suomessa rokotteella täytyy olla myyntilupa Euroopan alueella.

Luvan antaa Euroopan lääkevirasto (EMA). Myyntiluvan saaminen riippuu tutkimustuloksista, rokotteen hyväksyttävästä hyötyjen ja haittojen suhteesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut