Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövinkki: Turvallisuusriskeistä ilmoittamisessa on taloyhtiöissä oltava valppaana ja hallituksen on tiedettävä vastuista

Joulukuun aamuissa on saanut kokea sekä jää- että lumipeitettä. Toistaiseksi ilmiö on ollut satunnaista ja vähäistä, mutta entä sitten kun säätilanne muuttuu ja liikkuminen kiinteistön alueella aiheuttaa turvallisuushaasteita itse kullekin?

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat paljon vartijana monessa, myös turvallisuusasioissa. Talvikunnossapito on yksi näistä. Se sisältää muun muassa jalkakäytävien aurauksen ja hiekoituksen, lumivallien poiston erityisesti porttikäytävien ja pelastusteiden edustoilta sekä jalkakäytäviltä ja jään/lumen tippumisen estämisen.

Kunta vastaa ajoratojen kunnossapidosta ja joissakin kunnissa myös kiinteistön jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Tämä on syytä kuitenkin selvittää, eikä luottaa pelkkiin kuulopuheisiin.

Isännöitsijä ja hallitus siis vastaa siitä, että talvikunnossapito on asianmukaisesti hoidettu ja katsoo vakuutusten olevan kunnossa.

Jos ja kun tehtävät on annettu kiinteistöpalveluyritykselle, talonmiehelle tai muulle taholle, vastaavat he pääsääntöisesti, jos jalankulkija kaatuu laiminlyönnistä johtuvista syistä.

Mutta jos hallitus tai isännöitsijä huomaavat turvallisuusriskejä, tulee heidän välittömästi ilmoittaa niistä kunnossapidosta vastaavalle sekä tietenkin riskialueella liikkuville.

Koko pihaa ei valitettavasti voi esimerkiksi lippusiimalla eristää, mutta on muistettava, että talvikunnossapito koskee normaaleja kulkureittejä - esimerkiksi nurmikoilla tai muulla kesällä turvallisella epänormaalilla reitillä ei ole syytä kulkea olettaen, että taloyhtiön vastuu ulottuisi sinne asti.

Talvikunnossapidon sopimukset ja velvoitteet tulee olla niin selkeät, että kumpikin osapuoli ymmärtää tehtävien ja vastuun jakautumisen sekä sopimuksen sisällön.

Erityisesti riskialttiit seikat on tarkistettava. Näitä ovat lumen ja jään pudotukseen sekä tarkkailuun liittyvät tehtävät ja liukkauden torjunta. Myös kaikista erilliskorvauksista tulee sopia etukäteen.

Huomioithan, että tarkasta huoltosopimuksen sisältö ja sovi puuttuvista kohdista ajoissa. Hallituksen ja isännöitsijän pitää ilmoittaa havaitut riskit välittömästi. Kattotöissä saa käyttää vain ammattilaisia ja vain työturvallisuus huomioiden.

Nopeasti muuttuvat sääolot pitää huomioida. Se talvi, se tulee joka vuosi tavallaan.

Myös osakkaita ja asukkaita on hyvä tiedottaa siitä, mitä kiinteistöhuollosta on sovittu.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toimnnanjohtaja. Palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.