Lajitteluvaatimukset kiristyvät heinäkuussa Itä-Uudellamaalla: Pakkausjäte kiertoon vähintään 10 asunnon taloyhtiöissä

Tuula Talkan taloyhtiön pihasta löytyvät kierrätysastiat kaikille kotitalouksien jätteille muovista metalliin. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Jätteiden erilliskeräystä ja lajittelua koskevat määräykset kiristyvät Itä-Uudellamaalla ensi heinäkuun alussa ja tuovat lajitteluastiat yhä pienempiin kiinteistöihin. Uudenmaan jätelautakunta päätti torstaina uusista jätehuoltomääräyksistä.

Uusien määräysten mukaan asumisessa syntyvät bio- ja hyötyjätteet eli lasi, kartonki, metalli ja muovi on lajiteltava ja erilliskerättävä omiin kiinteistökohtaisiin jäteastioihin, jos kiinteistössä on vähintään 10 asuinhuoneistoa. Nyt voimassa olevissa määräyksissä raja on 20 huoneistoa.

Biojätettä koskee vastaava velvoite, jos asuinhuoneistoja on vähintään viisi. Tämä määräys ei muutu.

Edellisen kerran lajittelumääräykset kiristyivät huhtikuun alussa.

Uudenmaan jätelautakunta on jätehuoltoviranomainen 12 Uudenmaan kunnan alueella. Niitä ovat muun muassa Askola, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo.

Uusi jätelaki kiristää lajittelua entisestään. Lakiesitykseen on kirjattu, että kahden vuoden kuluttua lain voimaan astumisesta biojätteelle, kartongille, lasille, metallille ja muoville tulee olla järjestetty erilliskeräys, jos taloyhtiössä on vähintään viisi huoneistoa.

Muovinkeräys toimii erinomaisesti.

Johan Nyholm, OP Isännöinti

Biojätteen lajitteluvelvoite koskisi vuodesta 2024 lähtien yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikkia kiinteistöjä, myös omakotitaloja. Vaihtoehtona biojätteen erilliskeräykselle on biojätteen kompostointi kiinteistöllä.

Aikaisemmin jätehuoltoviranomainen on voinut itse määritellä, mikä erilliskeräysraja on. Nyt erilliskeräyssäädös kirjataan ensimmäisen kerran suoraan lakiin.

Itä- ja Länsi-Uudenmaan jätehuolto-operaattorin Rosk ´n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printz kertoo, että lajitteluvelvoite laajenee yli 900 uudelle kiinteistölle, joissa on yhteensä noin 13 000 huoneistoa. Muutoksen jälkeen pakkausjätteiden lajitteluvelvoitteen piirissä on Itä- ja Länsi-Uudellamaalla 50 000 huoneistoa.

– Uskomme, että monelle asiakkaallemme lajitteluvelvoitteiden kiristyminen on hyvä uutinen. Ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt, ja kun erilliskeräysastiat tulevat yhä useamman kiinteistön pihalle, lajittelusta tulee helpompaa, Printz sanoo.

– Lisäksi lajiteltujen jätteiden keräys ja kuljetus on edullisempaa kuin sekajätteen. Huolellisella lajittelulla ja sekajätteen määrän vähentämisellä on siis mahdollista myös säästää.

Porvoon Seudun Isännöitsijäyhdistyksen puheenjohtaja Johan Nyholm korostaa, että isännöitsijät eivät vastusta kierrätystä, mutta sanoo että erilliskeräysmääräysten tiukkeneminen tuo moniin taloyhtiöihin käytännön ongelmia: jätehuoneet ja -katokset käyvät hyvin ahtaiksi ja niitä saatetaan joutua laajentamaan.

Rosk ´n Roll hyväksyy taloyhtiöiden yhteiset jätepisteet. Sellaisia on jonkin verran, mutta ne on yleensä toteutettu kiinteistöjen rakennusvaiheessa. Jälkeenpäin tehtyinä ongelma on sijoituspaikka.

– Syväkeräyspisteisiin on olemassa pinta-astiaratkaisuja, mutta ne ovat erittäin arvokkaita, Nyholm sanoo.

Myöskään eri jakeille lokeroidut monikeräysastiat eivät toimi suurissa taloyhtiöissä hyvin tyhjentämiseen liittyvän logistiikan vaatimusten vuoksi.

– Muovijätteen keräys on otettu taloyhtiöissä hyvin vastaan ja se toimii erinomaisesti. Muovin osuus sekajätteestä on puolet, joten toinen sekajäteastia on voitu korvata muovinkeräysastialla. Sen sijaan metalli- ja lasijätevirrat ovat toistaiseksi hyvin pienet suurissakin yhtiöissä, Johan Nyholm kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut