Valaistu iltakävelyllä Kulloossa – valotapahtuma käynnissä parhaillaan

Koulupellontiellä pihaporttia somistaa hauskasti valaistu Jopo. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Sunnuntai-illaksi on luvattu tyyntä ja pikkupakkasta. Varsin hyvä sää siis lähteä iltakävelylle. Jos satut asumaan Kulloossa, voi motivaattorina toimia vaikkapa naapureiden jouluvalojen katsastaminen.

Uudenmaan Vuoden Kylä -tittelillä hiljattain palkittu Kulloo viettää kuluvana viikonloppuna valon juhlaa. Valoisa Kulloo – valovoimainen kylä -tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Petteri Liikonen sai idean Vantaan valotapahtumasta ja päätti kopioida sen kotikylälle.

Kyläläiset toimivat tapahtuman päävalaisijoina koristaen pihaansa erilaisin "valoinstallaatioin" ja tunnelmavalaistuksin. Kulloon kellon Facebook-sivulla on nähtävillä kuvia valossa kylpevistä pihoista.

Pähkinärinteen päässä on kylän korkein kohta. Siellä asuvat Olavi Tuominen ja Katariina Luoto.

– Valojen määrä on pikkuhiljaa lisääntynyt kymmenen vuoden kuluessa. Tänä vuonna korkeita kuusia on pihassa kaksi, kolmas on makuuhuoneen puolella. Ulkona on kuutisentuhatta valopistettä, sisälläkin jokunen tuhat ja joulukuuseen tulee vielä viisisataa valopäätä, Tuominen kertoo.

Puutarha on korkealla katuvalojen ulottumattomissa. Valosaastetta ei juuri ole, mutta talvella piha on varsin pimeä ilman omaa valaistusta.

Jos tänä talvena saadaan lunta, Tuominen heijastaa pihaa reunustaviin havupuihin värivaloa valonheittimillä.

– Nyt se ei näyttäisi miltään vihreää puustoa vasten.

Pihavalot ovat pariskunnan harrastus. Niiden asentaminen aloitettiin jo lokakuussa, kun se onnistui vielä ilman hansikkaita.

– Hän on ledimies ja on aina tykännyt valoista, Katariina Luoto toteaa.

– Emme yleensä liiku kylällä enää pimeän aikaan, mutta nyt kävimme ihan varta vasten ajelemassa. Pähkinärinteen tällä puolen oli jonkin verran valoja, mutta kirkon takana näytti olevan vähemmän. Ehkä odotimme hieman enemmän.

Minna ja Mette olivat illan hämärtyessä ulkoiluttamassa Jimiä Laversintiellä. "Facebook-ryhmä on hyvä näyttävien valaistusten bongailuun," Minna sanoi. Outi Paappanen

Kylällä tuli vastaan hauskoja yksityiskohtia, kuten valaistu polkupyörä ja Kulloo-teksti Palokunnantien päässä. Petteri Liikosen toive oli, että valotapahtumassa nähtäisiin niin jännittäviä, rohkeita, huikeita kuin hillittyjäkin valoja. Yleisesti ottaen valaistukset oli toteutettu hyvällä maulla ja kovin villejä ja avantgardistisia valokokeiluja ei ainakaan vielä tänä vuonna näkynyt.

Jouluvalot jäänevät ilahduttamaan ohikulkijoita myös viikonlopun jälkeen, joten kierrokselle ehtii myöhemminkin.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut