Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Partiolaiset virittäytyivät jouluun pelaamalla – korona-aika pakotti etsimään uusia toimintatapoja: Porvoon Polunlöytäjät innostuivat valmiista pelialustasta

Porvoon Tuomiokirkon edessä olevan joulukuvaelman eteen kokoontuu joukko tonttulakkisia sudenpentuja.

– Määä-äää, minä haluan olla lammas, huudahtaa yksi. Toinen pistää makuulleen mukulakiville ja eläytyy Jeesus-lapsen rooliin.

Kyse on partiolippukunta Porvoon Polunlöytäjien eli PoPon pelillisestä Joulupolusta, jonka tehtävässä pyydettiin muodostamaan omasta joukkueesta jouluinen asetelma ja ottamaan siitä valokuva.

Poikkeuksellinen syksy on tarkoittanut partiolaisille kaiken toiminnan siirtämistä ulkotiloihin. Perinteiset ulkoleikit kuten kirkonrotta ja peili sekä erilaiset suunnistukset ja kuuman kaakaon keittäminen trangialla ovat tulleet iltojen pimetessä tutuiksi.

– Myös partiokauden päättämistä varten piti kehitellä jokin uusi korona-aikaan sopiva tapa. Löysimme valmiin Seppo.io-pelialustan, jolle PoPon johtajat ideoivat kaikenikäisille sopivia jouluisia tehtäviä, kertoo suunnitteluun osallistunut partiovanhempi Mai Salmenkangas.

Pelaajat tarvitsivat vain mobiililaitteen gps-paikannuksen kera, riittävästi lämpimiä vaatteita ja otsalampun.

Pienissä joukkueissa pelaaminen oli hauskaa ja koronaturvallista.

Mai Salmenkangas

– Onneksi löytyi tällainen vähän erilainen, lapsia innostava väline. Pienissä joukkueissa pelaaminen oli hauskaa ja koronaturvallista, Salmenkangas kehuu.

Juttu jatkuu kuvan alla:

Partiokausi päätettiin siis suorittamalla jouluisia tehtäviä mobiililaitteilla. Joukkueet kiersivät omaan tahtiinsa eri puolilla Porvoon vanhaa kaupunkia ja Linnamäkeä.

Yhdellä Joulupolun rastilla joukkueita pyydettiin pohtimaan, mitä joulupukki mahtaisi haluta joululahjaksi, koska joulukiireissään ei ehkä muista toivoa itselleen mitään. Yksi joukkue ehdotti termospulloa ja vaahtokarkkeja joulupukin öiselle matkalle, toinen taas uutta partakonetta ja lämmintä halausta. Kesäloma, uimarengas ja kutsu partioleirillekin löytyivät pukin lahjalistalta.

Tuomiorovastilan pihassa pelaajien tehtävänä oli löytää puskaan piilotetut joulumausteet ja tunnistaa ne haistelemalla. Useimmille kaneli ja kardemumma olivat tuttuja, mutta neilikka ja inkivääri meinasivat mennä sekaisin.

Monena iltana räntäsade tai kylmä tuuli haastoivat Joulupolun osallistujia. Partiolaiset ovat kuitenkin niin tottuneita ulkopuuhiin, että kädentaitojen harjoittelu onnistui joulukuussakin. PoPon partiokolon nurkalta löytyvän muovilaatikon tarvikkeista pelaajat rakensivat itselleen kuusenkävyistä, rautalangasta ja nauhoista joulukoristeen.

Joulupolun varrella muisteltiin myös puuttuvia joululaulujen sanoja ja nauhoitettiin joukkueen mieluisinta joululaulua. ”Kaks vain valveill’ on tonttua…” yhdessä joukkueessa kailotettiin. Vaikka tehtävän suorituksesta ei ehkä tullut täysiä pisteitä, pelaajilla oli hauskaa ja joulumieli korkealla.

Salmenkangas haluaa vinkata Seppo.io-pelialustasta muillekin.

– Sitä voisi mainiosti hyödyntää vaikka työpaikan pikkujouluissa tai kehittämispäivässä. Myös opettajille ja nuorisotyöntekijöille tämä olisi aika veikeä väline, Salmenkangas ideoi.

Salmenkankaan mukaan tehtävien ideointi viritti aikuistakin mukavalla tavalla joulun odotukseen. Tehtäviin pystyi valitsemaan erilaisia toteutusmuotoja kuten kirjoittamista, äänittämistä, video- tai valokuvaamista, puuttuvien sanojen täydentämistä sekä monivalintatehtäviä. Pelin toteuttavan henkilön pitää hankkia maksullinen lisenssi pelialustalle, mutta yksittäistä peliä voi pelata 35 eri joukkuetta eikä pelien lukumäärää ole rajoitettu.

– Tehtävien tekninen toteutus ei ole mitenkään vaikeaa, kunhan alustan logiikan oppii. Polku kannattaa kyllä testata etukäteen, ettei mikään rasti ole vahingossa rakennuksen sisällä tai katvealueella, Salmenkangas sanoo.