Koronatilanne Itä-Uudenmaan kunnissa on toistaiseksi jälleen rauhallinen – Lapinjärvellä on niin vähän asukkaita, että hälyttävä lukema tartunnoissa voisi toisaalta olla vain yksi sairastunut perhekunta

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluvut vaihtelevat kunnittain, mutta rajoitukset ja suositukset jatkuvat 10. tammikuuta asti. Nyt on itsekurille niiden noudattamiseksi kysyntää, ettemme joudu perheinemme niin sanotusti keskelle tulipaloa. Sampsa Hannonen

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan kunnista eniten Covid19-tartuntoja suhteessa väkilukuun on Lapinjärvellä. Kunnassa on todettu 16. joulukuuta mennessä kaikkiaan 17 koronvirustartuntaa, joista kuusi on kahden viikon sisällä.

Se on erittäin korkea määrä väestömäärään suhteutettuna 2 628 asukkaan kunnalle. Lukemasta seuraa myös hälyttävän korkea ilmaantuvuusluku 228,3.

Tuo luku kertoo vahvistettujen koronatapausten määrän sataa tuhatta asukasta kohden.

Ilmaantuvuusluku antaa asiantuntijan mukaan asukasmäärältään pienestä, kuten juuri Lapinjärven kunnasta, epäluotettavaa ja vääristävääkin tietoa minkään johtopäätöksen tekemiseksi.

Porvoon kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jeff Westerlundin mukaan esimerkiksi 2 000–3 000 asukkaan väestö on liian pieni otanta ilmaantuvuusluvun laskemiseksi. Liian pieni on jopa Porvoon kaupunki 50 610 asukkaallaan.

– Koko Itä-Uudenmaan väestömäärä riittää jo suunnannäyttäjäksi, Westerlund arvioi.

– Riittää, että tautia on yhdessä tai kahdessa perheessä, niin luku nousee suhteettomasti. Perheiden sisällä kun on vaikea välttyä tartunnalta. Tämän takia joulunakin on kokoontumisrajoituksia. Meillähän on perheitä, joissa ensin on sairastanut isä, sitten äiti, sen jälkeen lapset peräjälkeen, Westerlund lisää.

Porvoossa on tartuntoja tähän mennessä 201, joista 14 vuorokauden aikana ilmenneiden ilmaantuvuusluku on 27,7.

Loviisassa on asukkaita 14 747 ja tartuntoja on 71 tähän asti ja kolme 14 vuorokauden sisällä. Niiden ilmaantuvuusluku on 20,3.

Sipoon korkeampiin lukemiin voi vaikuttaa sijainti lähempänä pääkaupunkiseutua. Kaikkiaan 162 sipoolaista 21 488:sta on saanut tartunnan. Heistä seitsemän tällä ja seitsemän edellisellä viikolla, yhteensä 14.

Ilmaantuvuusluku on siten 65,1. Johtava lääkäri Anders Mickos on tyytyväinen, että positiivisia nyt on hieman vähemmän kuin edellisellä kahden viikon tarkastelujaksolla. Ilmaantuvuutta laskiessa hän ei pidä yksittäisten pienten ja keskisuurten kuntien lukemia vertailukelpoisena satunnaisvaihtelun vuoksi.

Sipoon sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokon mukaan viime viikkoina todettu yhä enemmän myös keski-ikäisillä kuntalaisilla.

– Siirtyminen vanhempiin ikäryhmiin tarkoittaa valitettavasti usein myös voimakkaampaa ja pitempiaikaista oireilua kuin nuorilla sairastuneilla, Kokko sanoo kunnan tiedotteessa.

Itä-Uudenmaan kunnissa eletään varovaisen toiveikasta aikaa koronaviruksen leviämisen suhteen, mikä kysyy asukkailta malttia ja omaehtoista kuria rajoitusten ja suositustan noudattamisessa.

Askola on ollut esimerkillinen: tartuntoja on nolla kahdelta viikolta ja oikeastaan pidemmältäkin ajalta, ja 24 pandemian alusta.

– Vähän hirvittää tuo joulun aika, että pysyykö tilanne, perusturvajohtaja Ilona Koskenniemi sanoo.

Porvoon, Loviisan, Sipoon, Askolan ja Lapinjärven yhteen laskettu väestö on tällä hetkellä 94 363 henkilöä.

Tälle väestöpohjalle laskettu ilmaantuvuusluku viikolla 49 oli Jeff Westerlundin mukaan 40,3 ja viikolla 50 se oli 39,2.

– Olemme jonkinlaisessa tasannevaiheessa. Meidän pitäisi pystyä painamaan tätä alaspäin, että selviämme siihen asti, kunnes saamme rokotteet tammikuussa. Silloin rokotetaan ensin hoivalaitoksissa asuvat, heidän hoitajansa, koronaviruspotilaita hoitava henkilöstö ja laboratorioiden henkilökunta, Westerlund lisää.

Edellä mainitussa otannassa eivät ole mukana Pukkila ja Myrskylä. Ne kuuluvat Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään, Pornainen puolestaan Keski-Uudenmaan Keusoteen.

Tartuntojen määrä voi kuitenkin kasvaa nopeasti, ja esimerkiksi perhepiirissä niiden leviäminen kaikkiin perheenjäseniin on käytännössä mahdotonta mitenkään estää. Sen vuoksi viranomaiset muistuttavat alati perhejuhlien osallistujamäärän rajoittamisesta joulunpyhinä.

Ilmaantumislukujen valossa huippu koettiin itäisellä Uudellamaalla vain muutama viikko sitten.

Marraskuun toisella viikolla 46 oli rauhallista ja koko edellä mainituista kunnista koostuvan alueen ilmaantuvuusluku oli 26,5 kahden viikon tartuntojen perusteella per 100 000 asukasta.

Seuraavalla viikolla lukema oli 51,9 ja viikolla 48 ilmaantuvuus oli Itä-Uudellamaalla jo 64,6.

– Sekin oli vähän pääkaupunkiseutuun verrattuna, mutta aiheutti suurta huolta meillä. Osasyy siihen, että luku alkoi laskea, ovat voimaan tulleet rajoitukset eli maskit opettajille, sitten oppilaille ja myös yläkouluihin, Westerlund kertoo.

Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Vantaalla, seurataan tartuntamääriä jopa kaupunginosittain. Se on luontevaakin, koska ihmisten kulkureitit ovat rajautuneet merkittävästi vain kodin lähialueelle, kortteleihin – ja omaan kylään.

Lapinjärvellä koronatartuntojen määrä ryöpsähti käsiin hyviin nopeasti marras-joulukuun taitteessa. Tartuntaa ainoassa päiväkodissa seurasi viisi muuta, joista osa oli muualta.

Viime viikolla todettiin tartunta ympärivuorokautisen hoiva-asumisen pienyksikössä, mistä kunnan tiedotteen mukaan ei seurannut kaikkien asukkaiden ja henkilöstön testauksen tuloksena lisätartuntoja. Altistuneet määrättiin karanteeniin.

Sosiaalisessa mediassa, Lapinjärven kuntafoorumilla joku parahti, että miksi ihmiset eivät vieläkään käytä kasvomaskeja edes asioidessaan samassa kaupassa.

– Tartuntojen leviämisen estämiseksi vetoamme kuntalaisiin, että noudattaisitte rajoituksia ja suosituksia, Lapinjärven kunnan johtoryhmä toteaa tiedotteessaan.

Lisätty 16.12. kello 16.48 Askolan kunnan tartuntatilanne: 0 kahdelta viikolta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut