Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karijärven päärakennuksen säilyttämisestä on tehty aloite, vaikka purku-urakka etenee jo vauhdilla

Karijärven leirikeskuksen päärakennuksen purkusuunnitelmat ovat jo hyvässä vauhdissa.

– Kilpailutus purku-urakasta on Hilmassa ja kilpailutus päättyy tämän viikon torstaina, Porvoon seurakuntayhtymän toimitilainsinööri Rebecca Haaranen kertoo.

– Purkamisen hinta tarkentuu tarjouksien jälkeen. Purkaminen alkaa kun tarjoukset, selonottoneuvottelut sekä sopimuksiin liittyvät asiat on saatu käytyä läpi.

Vuosien varrella on moneen kertaan pohdittu, onko Karijärven päärakennuksessa sisäilmaongelma, vai miksi se pitää purkaa?

– Kohde on pahoin vaurioitunut ja siellä on tällä hetkellä isoja sisäilmaongelmia. Rakennuksessa on myös tyypillisiä 1970- luvun rakenneratkaisuja, jotka ovat riskirakenteita, toimitilainsinööri Haaranen kertoo.

– Tällaiset rakennukset ovat herkempiä vaurioille, eikä siitä saa sisäilmateknisesti toimivaa, vaikka käytettäisiin paljon rahaa. Päärakennus ei ole korjattavissa, minkä kertovat myös vuosien mittaan tehdyt tutkimukset. (UM 17.9.2020)

Karijärven päärakennus oli ilon ja naurun paikka

Rakennuksesta tuli Haarasen mukaan jo ennen käytöstä poistoa valituksia sisäilmaan liittyvistä asioista.

– Valitettavasti vauriot ovat lisääntyneet vuosien varrella, hän sanoo.

Karijärvi kauniine luontomiljöineen on monelle seurakuntalaiselle tärkeä paikka. Onko päärakennuksen tilalle mahdollisesti suunnitteilla jotain uutta?

– Karijärvelle jää meidän käyttöön yhä rantasauna sekä vanha kappeli. Aluetta käytetään jatkossakin seurakunnan tilaisuuksiin sekä virkistyskäyttöön. Alueen käyttöä tullaan varmasti kehittämään jatkossa, mutta vielä emme tiedä kaikkia alueen mahdollisuuksia ja tulevaa käyttöä. Luontoarvoiltaan alue on meille tärkeä, toimitilainsinööri Haaranen sanoo.

Milloin tästä purkamisesta on tehty päätös?

– Asiaa on käsitelty aikaisempina vuosina useastikin, vuodesta 2012 alkaen. Ohessa pääpiirteittäin asioiden kulkua, Haaranen kertoo.

– Karijärven kurssikeskuksesta on yhteisen kirkkovaltuuston päätöksellä 8.3.2012 § 4 päätetty luopua. Koska myyntitoimet menneinä vuosina eivät toteutuneet, käsitteli kiinteistö- ja hautausmaajohtokunta 22.8.2019 § 32 asiaa päärakennuksen purkamisena. Päätös purkamisesta syntyi yksimielisin päätöksin. Khj:n päätöksen mukaisesti hankkeelle on varattu vuoden 2020 talousarvioon investointimääräraha. Vuoden 2020 talousarvio hyväksyttiin yhteisessä kirkkovaltuustossa 4.12.2019 § 37.”

Karijärvestä luopuminen on monelle vaikeaa. Niinpä päärakennuksen säilyttämisestä on nyt myös tehty aloite. Onko se nähtävillä jossain?

– On totta, että aloite on saatu päärakennuksen säilyttämisestä ja se siirtyy valmisteluun. Kun viime torstain kokouksen pöytäkirja valmistuu, on aloite nähtävillä pöytäkirjan kanssa. Rakennus on monelle tuttu ja tärkeä. Yhden aikakauden loppuminen rakennuksen myötä tuo monelle tunteita pintaan, Haaranen sanoo.

Eri ikäisillä on paljon muistoja Karijärveltä.

– Karijärvellä oli hyvä fiilis. Se kaikki yhteinen tekeminen ja yhteiset hetket, kertoo vuoden 2008 rippikoulumuistojaan porvoolainen Milana Newport, 27.

Purkamissuunnitelmasta hän sanoo:

– Onhan se tietenkin surullinen ajatus, mutta toivon että keksivät korvaavan vaihtoehdon, joka on yhtä tunnelmallinen. En tiedä miksi se puretaan? Aiotaanko siihen tilalle rakentaa jotain uutta? Newport tiedustelee.

– Tässä pitäisi miettiä sitä, mikä palvelee seurakuntalaisia, Porvoon suomalaisen seurakunnan luottamushenkilö Terttu Turkki sanoo.

Päärakennuksen pelastaminen voi olla vaikeaa enää tässä vaiheessa, vaikka aloite asiasta onkin tehty. Mutta muistella saa.

– Haluamme osoittaa kunnioitusta tälle muistorikkaalle ja upealle paikalle. Elinkaarensa ajasta Karijärven päärakennus toimi Porvoon seurakuntien yhteisenä leirikeskuksena 40 vuotta, vuoden maahanmuuttajanuorten turvapaikkana sekä loput vuodet eristettynä. Rakennus valmistui vuonna 1974, saunasiipi muutama vuosi myöhemmin, Turkki kertoo.

– Mielikuva päärakennuksesta on kodikas astua sisään, valoisa ja iloinen juhla- ja ruokasali, joka muuntautumiskykyisenä sopi myös kappeliksi. Istumapaikkoja salissa oli 120, tarvittaessa jopa 210. Erityisesti juhannuksena väkeä oli tuon parinsadan verran.

– Joulujuhlatkin olivat tosi suosittuja. Ulkona paloi jätkänkynttilä. Ulkoisen pimeyden korvasi kynttilöin ja lampuin valaistu sali. Oli seimikuvaelmaa, tietokilpailua, joulupuuro sekä aina jouluevankeliumi. Kerran järjestettiin Marttojen ja diakonian kanssa maahanmuuttajille joulujuhla piparinkoristeluineen ja piirileikkeineen. Vieläpä tiernapojatkin esiintyivät. Paikka oli ilon ja naurun paikka, Turkki muistelee.

Onko Karijärvellä sisäilmaongelma vai ei, sitä on pohdittu kauan. Pari vuotta sitten sanottiin näin: (UM 6.9.2018)

– Karijärvestä sanotaan, että siellä olisi sisäilmaongelmaa. Kuitenkin se toimi kokonaisen vuoden pakolaiskeskuksena eikä siellä havaittu ongelmaa, seurakunnan luottamushenkilö Anja Luoma sanoo.

– Tällä hetkellä kun päätökset nyt on tehty, hyväksyn purkamisen, mutta olen sitä mieltä, että tätä parasta paikkaa ei missään tapauksessa saa myydä. Se pitää säilyttää suunniteltuun kesätoimintaan, Luoma lisää.

Myös luottamushenkilö Juhani Pessala kommentoi asiaa (UM 6.9.2018).

– Siellä ei ole hometta. Siellä on bakteerikantaa, joka johtuu siitä, että sieltä yläosista on päässyt jopa tuulemaan, kun ei ole huolehdittu kunnossapidosta, ei ole minkäänlaista korjaus- ja huoltohommia tehty. Sinne tulee ikään kuin ilmavuotoa liikaa katonrajassa. Villat ovat kastuneet yläreunoista. Kaikki on kyllä korjattavissa, mutta seurakunnalla raha on tiukassa.