Porvoon kaupungin talousyllätys: Tulos nousemassa jopa 15 miljoonaa ylijäämäiseksi, lainoja lyhennetty rutkasti

Rahoitusjohtaja Henrik Rainion mukaan nyt näyttää siltä, että ylijäämää kertyisi kaupungin talouteen tänä vuonna yli 15 miljoonaa euroa.

Porvoon kaupungin talouden tämän vuoden tulos on nousemassa valtion avokätisten koronatukien ja verotulojen hyvän kehityksen vuoksi selvästi plussalle.

– Vuoden 2020 ylijämää on vielä vaikea ennustaa, koska joulukuussa ja tilipäätösvaiheessa kaupungille kertyy merkittävästi kustannuksia. Näyttää siltä, että ylijäämää kertyisi tänä vuonna kuitenkin yli 15 miljoonaa euroa, rahoitusjohtaja Henrik Rainio arvioi kaupungin tiedotteessa.

Juuri valmistuneen talouden marraskuun kuukausiraportin mukaan toimintamenot ovat kasvaneet tammi–marraskuussa noin 3,7 miljoonaa euroa edellisvuodesta, mutta samaan aikaan verotulot ovat kasvaneet noin 10,5 miljoonaa euroa ja valtionosuudet noin 14,1 miljoonaa euroa. Marraskuun jälkeen tulos on 25,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Kaupungin verotulot ovat kehittyneet loppuvuonna yllättävän myönteisesti, ainakin verrattuna koronakriisin pahimman vaiheen ennusteisiin, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

– Lisäksi valtio on tukenut kuntia merkittävästi koronan takia, ja Porvoo saakin valtiolta tänä vuonna reilu 23 miljoonaa euroa koronatukea.

Kaupungin menot kasvavat edelleen, mutta koronan takia on myös jouduttu välillä supistamaan palveluja ja siirtämään investointeja.

Sosiaali- ja terveystoimen menot ovat tänä vuonna kasvaneet lähes 10 miljoonaa euroa verrattuna viime vuoden marraskuuhun. Sivistystoimen menot ovat puolestaan alentuneet noin 1,4 miljoonaa euroa ja konsernihallinnon noin 4,8 miljoonaa euroa

Ylijäämän myötä kaupungin lainakantaa on kaupunkistrategian mukaisesti mahdollista alentaa ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Marraskuun loppuun mennessä kaupungin lainoja on lyhennetty tänä vuonna noin 16 miljoonaa euroa nettona.

– Kaupungin lainakanta kehittyy nyt oikeaan suuntaan, mutta edelleen lainaa on noin 156 miljoonaa euroa, kun viisi vuotta sitten sitä oli noin 115 miljoonaa euroa, Henrik Rainio kuvaa.

Kaupungin talousarvio vuodelle 2021 sisältää yhteensä 32,5 miljoonan euron investoinnit. Pitkällä aikavälillä kaupungin kestävä investointitaso on noin 25–30 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut