Porvoolaisten liikuntamahdollisuudet lisääntyvät, kun lähiulkoilureitti keskustasta Emäsalon pohjoiskärkeen valmistuu – ympäristöministeriöltä tuli jättipotti

Porvoo sai merkittäviä avustuksia kaupunkipuistonsa kehittämiseen. Marita Itävuori
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Ulkoilumahdollisuudet merellisessä Porvoossa paranevat kerta heitolla ensi vuoden aikana. Ympäristöministeriö on myöntänyt kaupungille 465 620 euroa avustusta Porvoon Kansallisen kaupunkipuiston kunnostamiseen ja kehittämiseen.

Eilen tuli tieto myös ympäristöministeriön harkinnanvaraisesta 82 900 euron avustuksesta rantareitin historiallisten näköalapaikkojen, eli Linnamäen, Näsinmäen ja Telegrafbergetin kunnostamiseen.

Lisää avustusta on tulossa hyvin todennäköisesti myös ELY-keskukselta jo tammikuun aikana. ELY-avustus koskee sitä reitin osaa, joka ei kuulu Kansalliseen kaupunkipuistoon eli kulkee Haikkoon ulkoilumaastossa Tolkkisiin ja kohti Emäsalon siltaa ja Emäsalon pohjoiskärkeä, johon reitti päättyy.

Kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto ei näe perustetta ELY-tuen epäämiseen. Se nostaisi avustusmäärän yli puoleen miljoonaan euroon. Ilman merkittävää ympäristöministeriön rahoitusta tällaista hanketta ei olisi pystytty toteuttamaan ehkä moneen vuoteen.

– Aleksinpuiston viimeistely olisi voinut siirtyä myöhemmäksi. Siinä on vaativa kohde ja kaikki tehdään periaatteessa lyhyessä ajassa. Saadaan tehdä paljon tiimityötä, että tämä saadaan onnistumaan.

Kyseessä on yhteishanke liikuntapalvelujen kanssa, josta on tullut myös omarahoitusta.

Porvoolaisille hanke merkitsee liikuntamahdollisuuksien paranemista.

Mikko Kaunisto, kaupunginpuutarhuri

– Porvoolaisille hanke merkitsee liikuntamahdollisuuksien paranemista sekä työllistymisvaikutuksia.

Koko 13,6 kilometrin pituinen reitti ei vaadi kunnostamista, mutta ne osat, jotka kunnostetaan, saavat valaistusta ja käytäviä rakennetaan tai parannetaan nykyisten pintoja. Hamarin rannasta on lisäksi tarkoitus niittää järviruokoa.

Ympäristöministeriön myöntämä vajaan puolen miljoonan euron avustus sekä ely-keskuksen tukirahat ovat nk. korona-avustuksia, joiden avulla valtiovalta pyrkii piristämään taloutta. Avustusten saaminen edellyttää kaupungin omarahoitusosuutta, jota tulee ympäristöministeriön avustukseen suurelta osin Länsirannan Aleksinpuiston vaativiin muuri- ja pohjarakenteisiin osoitetuista hankerahoista. Myös muilla osuuksilla on hankerahoitusta. ELY-rahoituksen haussa on mukana kaupungin liikuntapalvelut. Hakemus laadittiin yhdessä kuntatekniikan ja liikuntapalvelun kanssa.

Reitti kulkee Länsirannan Aleksinpuistosta Kokonniemen kansanpuistoon, siitä Hamariin, Örnshamniin ja Haikkooseen. Ely-keskuksen avustuksen turvin reitti jatkuu Haikkoonväylältä ulkoilureittejä pitkin Tolkkistentietä Emäsalon pohjoiskärkeen.

Valaistus tehdään Nuohoojatien ja Propsitien välille, puistokäytävälle Haikkoon kuntoradan parkkipaikalta Lähdemäenkadun ja Haikkoontien risteykseen. Valaistus rakennetaan myös Telegrafbergetin luonnonsuojelualueen länsi- ja pohjoisreunaan.

Reitin varrelle ja näköalapaikoille tulee penkkejä ja osaan myös opasteet. Lisäksi tehdään viitoituksia kohteisiin.

Kauniston mukaan eniten työtä vaatii Örnshamnin ja Haikkoon välisen käytävän kunnostaminen, jossa on omarahoituksena 50 000 euroa Kansallisen kaupunkipuiston rahaa. Lisäksi ulkoilureitti on linjattava uudelleen Haikkoonlammen asuinalueen takia.

Lähiulkoilu

Reitti

Länsiranta-Kokonniemi-Uddaksentie-Hamarin ranta-Metsäpolku-Haavikkopolku-Telegrafbergetin ls-alueen reunapolku-Haikkoontie-Haikkoon kuntorata ja puistokäytävä-Nuohoojantie-Haikkoontie-Tolkkistentie-Kuggen-Emäsalon silta ja pohjoiskärki.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut