Lysti-koiran katoamisesta satoja yhteydenottoja – ”Pidän toivoa yllä, että se tavalla tai toisella löytyisi vielä elävänä”

Pornaisissa kadonneesta Lysti-koirasta on tullut satoja yhteydenottoja, mutta ei vielä ratkaisevaa vihjettä. Perhealbumi

Joulun alla reilu viikko sitten mystisesti kadonneen Lysti-koiran arvoitus (Uusimaa 26.12.) on yhä ratkaisematta. Vihjeitä on tullut satamäärin, mutta läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut.

Tapahtumat saivat alkunsa Pornaisissa, kun Lotta Leiramo oli kahden cavalier kingscarlesinspanielinsa kanssa päivälenkillä. Vuoden vanha Lysti -koira lähti Pimu -koirakaverinsa kanssa juoksemaan peurojen perään. Vain Pimu palasi tuolta reissulta takaisin. Hän oli kotiin tullessaan aivan poissa tolaltaan ja pelokas.

Leiramo kuuli karkumatkan aikana läheiseltä tieltä, miten auto pysähtyi ja jatkoi sitten kiihdyttäen matkaansa. Tuo autoilija ei ole vielä ilmoittautunut. Näkikö hän koirat tai nappasiko kenties Lystin mukaansa? Vai mihin Lysti katosi? Sitä on haettu etsijäkoirien, ihmisten ja riistakameroiden kuvien avulla. Yhteydenottojakin on tullut paljon, mutta koiraa ei ole löytynyt.

– Yhteydenottoja on tullut sadoittain. On ollut ilo huomata ihmisten yhteishenki ja halua auttaa Lysti kotiin. Olen aivan liikuttunut kaikista hyväsydämisistä ihmisistä, jotka toivovat meidän tarinalle onnellista loppua. Tällainen tapaus aiheuttaa ihmisissä myös paljon kysymyksiä ja spekulaatioita siitä mitä ikävää metsässä tai tiellä on voinut tapahtua. Tietenkin tulee myös syyttäviä viestejä siitä, miksi koira on ollut vapaana metsässä ja ymmärrän hyvin tämänkin. Valitettavasti tässä tilanteessa jälkiviisaus ei auta eikä se tuo Lystiä kotiin, Lotta Leiramo pohtii.

– Valitettavasti mitään vinkkejä, jotka olisivat osoittautuneet Lystiksi ei ole tullut. Minulle on tullut ilmoituksia löytyneistä koirista, mutta ne ovat olleet erirotuisia. Lisäksi useammalta paikkakunnalta on tullut havaintoja ihmisten kanssa ulkoilevista tai autoilevista cavaliereista, mutta nämä ovat hyvin todennäköisesti olleet ihmisten omia koiria.

Leiramo kertoo saaneensa paljon myös kannustusviestejä.

– Kannustusviestit ovat kaunis ajatus, mutta valitettavasti nämä viestit eivät kuitenkaan auta Lystin etsinnöissä ja yhteydenottoihin vastaaminen vie paljon kallisarvoista etsintäaikaa, joten toivoisin, että yhteyttä otettaisiin ensisijaisesti jos on varteenotettava havainto Lystiin liittyen.

Etsinnät jatkuvat lähialueella edelleen Etsijäkoiraliiton opastuksella. Heillä on tärkeitä vinkkejä myös koiran mahdolliselle löytäjälle.

– Tässä tilanteessa on tärkeää, että vieraat ihmiset eivät sankoin joukoin lähde alueelle etsimään Lystiä. Etsintää tehdään Etsijäkoiraliiton opastuksella ja se tehdään hyvin suunnitellusti tutussa porukassa. Mikäli karkuri olisi vielä maastossa, sille olisi aivan hirveä shokki jos metsät olisivat yhtäkkiä täynnä tuntemattomia etsijöitä huutelemassa. Tästä syystä maltti on tärkeää, vaikka moni tuntematon ihminen haluaisi varmasti tulla avuksi.

– Jos joku Lystin sattuisi kohtaamaan, silloin olisi tärkeä muistaa että karkuria ei tule kutsua nimeltä, koska vieraan ihmisen kutsu voisi pelästyttää sen pahoin. Samoin kenenkään ei tulisi omin päin yrittää ottaa karkuria kiinni, vaikka omaisi kuinka hyvät eläinten käsittelytaidot, koska koira saattaa paeta vielä kauemmas. Jos karkurin kohtaa on tärkeää ottaa yhteyttä omistajaan.

Leiramo on metsästysseuran jäsen, joten hän on selvittänyt myös suurpedon kohtaamisen mahdollisuutta.

– Kaikkia eri vaihtoehtoja on mietitty ja valitettavasti kaikki on mahdollista. Alueen riistakameroissa ei ole kuitenkaan näkynyt suurpetoja eikä alueella ole ollut niiden jälkiä lähiaikoina.

Lotta Leiramo vakuuttaa, että etsintöjä jatketaan niin kauan kuin tarve vaatii.

– Niin kauan kun Lystiä ei ole löytynyt menehtyneenä pidän toivoa yllä, että se tavalla tai toisella löytyisi vielä elävänä. Kaveria ei jätetä, joten jatkan Lystin etsintöjä vaikka 10-vuoden ajan, jollei mitään ilmaannu sitä ennen, Leiramo vakuuttaa.

Vuoden vanha rotukoira katosi mystisesti päivälenkillä Pornaisissa - varastiko joku Lysti-koiran?

Lysti-koirasta voi lähettää vihjeitä osoitteella: lotta.leiramo@gmail.com

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut