Porvoolaisen kotitilan tyhjään latoon rakentui oma kuntosali - Esa Mäki-Tulokas sai kotipihalleen liikuntakeskuksen

Esa Mäki-Tulokas on rakentanut kuntosalin ja pelikeskuksen omaan latoon ja ammattivalmentaja ohjaa siellä myös ryhmiä. Timo Pasanen

Timo Pasanen

Moni on näinä aikoina miettinyt omaa kuntokeskusta kotiinsa. Ilolassa asuva ammattivalmentaja Esa Mäki-Tulokas mietti samaa asiaa, kun korona sulki liikuntapaikkoja viime keväänä.

– Kun korona vain lisääntyi, niin mietin oman ladon laajentamista ja täydentämistä. Siitä se ajatus lähti ja nyt minulla on ladossa hyvin varusteltu kuntosali ja pelikenttä. Soveltuu liikuntakäyttöön todella hyvin.

Mäki-Tulokas muutti perheineen Ilolaan vuonna 2008 ja kiinteistöllä ollut lato kiinnosti heti urheilumiestä. Liigassa koripalloa pelannut isäntä sai korkeaan latoon koripallotelineet ja hän pääsi harjoittelemaan heittoja kotitontilla.

– Ladossa oli hieno betonilattia, joten se soveltui heti treenaamiseen. Olen sitten laajentanut latoon kaikkea mahdollista oheislaitetta, joten nyt oma kuntosali on riittävän hyvin varusteltu.

Ladosta löytyy koritelineitä, patjoja, kuntosalilaitteita, kahvakuulia, palloja, käsipainoja, renkaita ja iso nyrkkeilysäkki. Siis kaikkea mitä hyvään treeniin tarvitaan. Tilaakin on monelle ja Esa vinkkaa, vaikka hyvä paikka myös koko perheelle.

– Vanhemmat treenaa, niin lapsillekin löytyy tekemistä aikuisten treenin ajaksi. Olen saanut kiinnostuneita kokeilijoita Ilolan kylältä, niin kiinnostusta on ollut, Mäki-Tulokas kertoo.

Varmasti erilainen kuntosalikokemus.

Mäki-Tulokas on siis korisliigan ohella esiintynyt myös Suomen A-maajoukkueessa vuosina 2004–2007 yhteensä 11 peliä, joissa tuli 21 pistettä. Hän lopetti koripallouransa vuonna 2011 Porvoon Tarmossa. Sen jälkeen valmensi seitsemän vuotta aikuisten joukkueita. Viimeksi pari vuotta sitten Tarmon miesten joukkuetta.

– Nyt minulla on koripalloilijoita henkilökohtaisessa valmennuksessa. Voin hyvin ohjata harjoituksia yksilöille omassa ladossani, sillä täällä on kaikki tarvittava välineistö.

Mäki-Tulokasta kiinnostaa koripallon valmentaminen, mutta ei autossa istuminen. Kun Porvoossa ei ole joukkueita, niin aika kauas valmentaja joutuisi monta kertaa viikossa ajamaan.

– Valmentaminen kiinnostaa, ei siis reissaaminen. Kun saa olla kotona ja valmentaa, niin se on optimaalinen asia. Siksi oma kuntosali on niin kiinnostava kehitettävä.

Korona-aika korostaa ihmisten tarvetta liikuntaan lähellä asuinympäristöä.

– Olihan taka-ajatuksena toki, että olisiko tarvetta hieman pienemmän riskin liikunnalle ”ulkotiloissa” kuitenkin suojassa säältä. Vaikka ulkona on pakkasta, niin ladossa ollaan tuulettomassa paikassa. Laittaa vain sopivasti vaatetta päälle ja treenaamisessa tulee lämmin. Ilma on raitis ja ei ole kosteutta ja tai märkää, erilainen kuntosalikokemus.

Ilolan kuntokeskuksessa on todellakin raikas ilma. Happea on riittävästi ja etäisyydetkin on helppo pitää, jos koronaa miettii. Laitteet ovat todellakin monipuolisia. Voi sanoa, että Esa on Ilolan pellepeloton, sillä hän on rakentanut kuntosalin kokonaisuuden itse.

– Toisen roska on toisen aarre. Olen ostellut edullisesti laitteita eri puolilta ja osa on tullut lahjoituksena. Tämän kokoaminen on ollut varsinkin näinä aikoina aika terapeuttista ja hauskaa.

Mäki-Tulokkaalla on tarkoitusta varten oma yritys, joka siis järjestää ohjattua tai yksilöllistä liikuntaa tai valmennusta. Esimerkiksi hänen fysiikkatesteissä on käynyt Akilleen jääpallojoukkue.

– Olen päivätöissä Porvoossa liikunnanopettajana, joten tämä liikunnan ohjaaminen on harrastus. Nautin suunnattomasti opettajan töistä ja yhtenäiskoulu on hyvä kokonaisuus. Pääsee opettamaan liikkumista kiinnostuneille ja kasvattamaan nuoria elämän eri poluille. Olin ennen ammattikoulussa opettajana, niin tämä on aivan erilaista. Nautin tästä työstä ja ala-asteen oppilaita on myös mukava opettaa.

Ilolassa on myös ohjattuja iltoja erilaisille ryhmille.

– Voi olla vaikka kaveriporukka tai joku yhteisö, joka haluaa yhteistä aikaa kuntosalilla. Täällä voin sitä tarjoilla ja raikkaassa ympäristössä, Esa hymyilee.

Tietoja

Esa Mäki-Tulokas

Liikuntatieteiden maisteri, liikunnan ja terveystiedon lehtori Albert Edelfeltin koulussa.

Ammattivalmentaja korkeimman kansallisen koripallovalmentajan HKVT-tutkinto.

Fysiikkavalmentajan tutkinto.

Yhteystiedot: http://emt999.com tai emt999@gmail.com

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut