Ilmatieteen laitos varoittaa: Illalla alkava lumisade poikkeuksellisen runsasta – ajokeli erittäin huono ja myös sähkönjakeluun voi tulla häiriöitä

Poikkeuksellisen runsaita lumisateita on odotettavissa keskiviikkoon puolipäivään asti erityisesti maan eteläosissa. Päivi Tuovinen

Uusimaa-STT

Ajokeli voi olla erittäin huono lumisateen sekä lumisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi suuressa osassa maata, varoittavat Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitos on antanut varoitukset erittäin huonosta ajokelistä varsinkin eteläiseen osaan maata, muun muassa Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon.

Ilmatieteen laitos kuvailee alkuviikon lumisadetta ”poikkeuksellisen runsaaksi”. Sankkoja lumisateita on odotettavissa keskiviikkoon puoleenpäivään asti erityisesti maan eteläosaan .

Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseistä ilmaisua käytetään vain, kun sääilmiö esiintyy sadan vuoden aikana tilastollisesti keskimäärin 2–3 kertaa.

Suurimmat lumikertymät saadaan Ilmatieteen laitoksen mukaan Rauma–Lahti-linjan eteläpuolella, missä voi kolmen vuorokauden aikana maanantaista keskiviikkoon kertyä yhteensä 30–40 senttiä lunta. Paikoin lunta voi tulla yhteen soittoon jopa puolen metrin kinoksen verran. Itä-Uusimaa säästyy ennusteen mukaan pahimmalta myräkältä.

Lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi aiheutua sähkökatkoja.

Sähköyhtiöt varoittavatkin, että keli voi aiheuttaa ongelmia. Voimakas tuuli yhdessä lumisateiden kanssa saattaa aiheuttaa häiriöitä sähkönjakeluun keskiviikkoon puolipäivään asti.

Vikapaikoista, esimerkiksi linjoille kaatuneista puista, pyydetään ilmoittamaan sähköyhtiöihin.

Sähkölinjoille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä puita saa omatoimisesti ryhtyä poistamaan sähkölinjan päältä. Maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi. Johdoille kallistuneisiin puihin ja lähellä maata roikkuviin johtimiin pitää jättää 20 metrin varoalue.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut