Lumimyräkkä pahimmillaan Porvoon seudulla "aika lailla näillä näppäimillä" – tavanomaista lumentuloa tämä ei meteorologin mukaan ole

Eerik Yrjölä ja Nellie-koira lenkkeilivät lumituiskun keskellä Kråkössä tiistaina. "Lenkki jäi tavallista lyhyemmäksi". Marita Itävuori

Marita itävuori

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta tupruttaa nyt yhtä soittoa "helposti huomiseen". Maanantaina Uudenmaan lumiennätys kirjattiin Porvoon Harabackassa.

– Pahin vaihe on näillä näppäimillä. On tosi vaikea sanoa, milloin on se kaikkein pahin vaihe. Mutta lunta tulee kovalla intensiteetillä pitkän aikaa, Ilmatieteen laitoksen palveleva meteorologi Sini Tenhunen kertoi tiistaina ennen puolta päivää.

Yhtä soittoa lumentuloa kestää hänen mukaansa helposti huomiseen.

– Keskiviikkona aamupäivällä lumentulo heikkenee ja loppuu illalla kokonaan. Sinne asti jaksaa pyryttää ja tuiskuttaa.

Etelä-Suomessa eniten lunta tuli maanantaina Porvoon Harabackassa, 12 senttimetriä. Eilen lumi ei vielä tullut tuulen kanssa. Kouvolan Anjalassa satoi maanantaina 11 senttimetriä lunta. Muilla paikkakunnilla jäätiin alle 10 senttimetrin.

Tiistain tuulet ovat epäluettavampia, sillä mittausasemilla hurjia lukemia näyttävät nyt sellaisetkin paikat, joilla lunta ei ole satanut.

– Kun pyryttää ja kinostaa, niin lukemat ovat epäluotettavia.

Tiistaina lumi ei enää pöllyä, koska se on aika märkää.

Uudellamaalla eniten lunta oli tullut tiistaina aamupäivällä läntisellä Uudellamaalla.

Porvoon Harabackassa tämänhetkisestä lumipyrymatalasta oli saatu ennen puolta päivää kuuden senttimetrin lukema viimeisen 12 tunnin aikana.

– Kyllä sitä tulee vielä.

Ennusteen mukaan lunta saadaan vielä ainakin 15–20 senttimetriä. Kokonaissadekertymä liikkuu 30–35 senttimetrin paikkeilla.

– Se, että kahden vuorokauden aikana tulee yli 45 senttimetriä eteläisessä Suomessa, on Tenhusen mukaan harvinaista. Viimeksi yli 30 senttimetriä on kahdessa vuorokaudessa tupruttanut 12.–14. tammikuuta 2016. Seitsemästä sentistä noustiin silloin 40 senttimetriin.

– Jos lumentulo jää 30 senttimetriin, se ei ole jokatalvista. Jos lunta tulee yli 45 senttimetriä, se on poikkeuksellista. Yli 40 senttimetriä on harvinaista.

Ennusteiden mukaan näyttää siltä, että lunta tulee nyt 35 senttimetriä.

– Tuuli kinostaa. Vielä ei pysty sanomaan. Tavanomaista eli ei jokavuotista tämäkään ei olisi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut