Luulitko, että lumentulo loppuu? – Porvoossa voi sataa seuraavan vuorokauden aikana vielä enemmän lunta kuin tiistaina

Tämä ei jää tähän. Lunta tupruttaa kunnolla vielä keskiviikkoiltaan saakka. Outi Paappanen

Marita itävuori

Ilmatieteen laitoksen Porvoon Harabackan mittausasema on näyttänyt viime päivinä lumisia lukemia: Maanantaina lunta tuli 12 senttimetriä ja tiistaina 12 tunnin aikana 13 senttimetriä. Seuraavan 24 tunnin aikana lunta voi tulla vielä 15 senttimetriä.

– Tilanne jatkuu, ja huominen on varsin sateinen, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula kertoi tiistaina alkuillasta.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lunta tulee Porvoossa vielä keskiviikkona iltapäivällä, tosin koko ajan heikentyen. Lunta on luvassa keskiviikkona aina kello 17–18 saakka. Viimeiset tuiskut satavat alas aivan rannikon tuntumassa.

– Keskiviikkoiltana lumisadealue väistyy Suomenlahden päälle.

Tiistaina kello 15 aikaan Harabackassa mitattiin lumen syvyydeksi 43 senttimetriä. Koska tuuli kinostaa kevyttä lunta nyt tehokkaasti, lunta voi kertyä paikoin yhteensä puolikin metriä kolmen päivän aikana. Paikalliset erot voivat olla suuriakin, juuri tuulen aikaansaamasta kinostuksesta johtuen.

Vaikka lunta tupruttaa nyt kunnolla itäisellä Uudellamaalla, lännessä lunta on tullut vielä enemmän. Esimerkiksi tiistaina iltapäivään mennessä Helsinki-Vantaalla lunta oli tullut 24 senttimetriä ja muuallakin lännessä lunta oli tullut yli 20 senttimetriä.

Toini-myräkän tuoma lumipyry ei ole tavanomainen, mutta ei täysin poikkeuksellinenkaan. Ennusteen mukaan lunta kertyy Toinin myötä noin 35 senttimetriä. Niin paksusti lunta ei parissa päivässä tule joka talvi. Yli 30 senttimetriä tuprutti viimeksi eteläisessä Suomessa 12.–14. tammikuuta 2016. Jos lunta tulee parissa vuorokaudessa yli 40 senttimetriä, se on harvinaista ja yli 45 senttimetriä jo poikkeuksellista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut