Lunta tupruttanut kerralla harvinaisen paljon Porvoon seudulla – iltapäivällä viimeistään helpottaa ja pian paukkuu pakkanen

Brita Nyström lapioi postiautolle tilaa keskiviikkoaamuna Porvoon saaristossa. Marita Itävuori

Marita itävuori

Porvoon Harabackan mittausaseman lukeman mukaan lunta on tullut viimeisen 24 tunnin aikana jopa 20 senttimetriä. Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla lumen syvyys on huidellut ajoittain jopa 47 senttimetrissä. Vielä 10. tammikuuta asemalla mitattiin lumen syvyydeksi 10 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen palveleva meteorologi Oskari Rockas kertoi keskiviikkoaamuna, että lunta on tullut lyhyessä ajassa harvinaisen paljon.

– Ei tämä ihan jokavuotista ole.

Harabackan mittausaseman lukemia sekoittaa tuulen vauhdittama tuisku. Siksi tarkkaa lukemaa on vaikea sanoa.

Rockas aprikoi, että yhtä paljon lunta on lyhyessä ajassa satanut ehkä vain muutaman kerran 2000-luvulla. Hän luonnehtiikin tilannetta poikkeukselliseksi.

– Vielä ei ole ihan loppuun mentykään tämän tilanteen kanssa.

Keskiviikkona aamupäivällä näytti Ilmatieteen laitoksen sadetutkan mukaan siltä, että pahin on nyt ohi. Uutta lunta ei pari tuntia sitten enää tullut ainakaan Lapinjärvellä ja Myrskylässä.

– Voi lumisateita vielä tulla aamupäivän ja päivän aikana. Lumisateet ovat heikkenemässä.

Vahvistuva korkeapaine on työntämässä sateet pois. Kylmä kyyti alkaa nopeasti.

– Iltapäivällä rannikolla on vain muutamia pakkasasteita, mutta kun mennään sisämaahan päin, pakkasta on -5-10 astetta. Yötä kohden pakkanen painuu alle kymmenen asteen.

Torstaina iltapäivällä pakkasta on jo viidentoista asteen verran, rannikolla ehkä muutaman asteen lämpimämpää. Yötä kohden pakkanen voi kiristyä jo lähemmäs -20 asteeseen. Pakkanen paukkuu kireänä myös perjantaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut