Toini-pyry vyörytti keskiviikkona runsaasti lunta Porvooseen, mutta minä vuonna kinokset ovat olleet kaupungissa korkeimmillaan?

Kaupungin työntekijä Tom Kristen kolasi lunta kulkureitiltä Mannerheiminkadun sillan luona. Outi Paappanen

Marita itävuori

Keskiviikkoaamun lukema näytti Porvoon Harabackassa 43 senttimetriä. Luku menee virallisiin tilastoihin.

Harabackan melko lyhyen historian aikana luku ei sijoitu ihan kärkeen. Samana päivänä 2011 lunta oli 46 senttiä.

– 43 sentistä voi huoletta sanoa, että ajankohtaan nähden lunta on tavanomaista enemmän, mahdollisesti harvinaisen paljon, Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Ville Siiskonen kiteyttää.

Ennen Harabackan mittausaseman käyttöön ottoa Porvoossa tehtiin virallisia mittauksia Jernbölessä.

Harabackan mittausasemalta lumitietoja on saatu nyt 13 vuoden ajan. Jernbölessä mittaus toimi vuodesta 1957 vuoden 2005 loppuun.

Siiskonen huomauttaa, että mittausasemien tiedot eivät ole aivan vertailukelpoisia.

– Jernbölen havainnoista ainoastaan 1966 ja 1967 lukema on ollut suurempi kuin Harabackan keskiviikkoaamun havainto on ollut. Vuonna 1966 lunta oli 67 senttiä lunta ja vuonna 1967 lunta oli 51 senttiä.

Siiskonen ei kuitenkaan luonnehtisi keskiviikkoaamun lukemaa poikkeukselliseksi.

– Epäjohdonmukaisuuksia voi olla, kun vertaa kahta eri asemaa, vaikka ne ovat samalla paikkakunnalla, hän huomauttaa.

Siiskosen etsimien lukujen valossa talvi 1966 on ollut Porvoossa poikkeuksellisen luminen muutenkin, ei vain 13. tammikuuta.

Porvoossa suurin lumensyvyys mitattiin Jernbölessä 18. ja 19. maaliskuuta 1966. Silloin lunta oli 88 sentin paksuudelta. Harabackassa on puolestaan mitattu paksuin lumikerros, 63 senttiä, 24. helmikuuta 2010.

Uudellamaalla eniten lunta on ollut 13. tammikuuta vuonna 1966 Tuusulan Ruotsinkylässä. Silloin lumikerroksen paksuudeksi mitattiin 80 senttiä. Sama lukema mitattiin 1991 Nummi-Pusulan Kärkölässä.

Mitä pidemmälle historiassa mennään, sitä epävarmemmiksi lumimittaukset käyvät. Siiskonen sanoo kuitenkin, että vanhoista havainnoista luotettavimmasta päästä on Lohjan Porlassa 29. maaliskuuta 1966 mitattu lumensyvyys, 106 senttiä.

Kaisaniemessä mitattiin 23. maaliskuuta 1941 lumen syvyydeksi 109 senttimetriä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut