Porvoossa on hyvä koronatilanne, mutta virusmuunnos on todellinen uhka – tartuntatautilääkäri: "Jos rajoituksiin ja ohjeisiin nyt kyllästytään, on edessä isoja ongelmia"

Tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo, että nyt on oltava entistä tarkempana. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Brittiläistä koronavirusmuunnosta ei vielä ole tavattu Porvoossa, mutta sen tulo on ajan kysymys.

– Virusmuunnos uhkaa kaikkia kuntia. Tämä on sellainen asia, että rajoituksia ja ohjeita pitäisi nyt noudattaa vielä entistäkin tarkemmin, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund.

Tärkeimmät ohjeet ovat yhä samat tutut.

– Pidä etäisyyttä, vältä ihmismassoja, käytä käsidesiä ja maskia. Nythän toimenpiteitä jälleen kiristetään, maskisuositus tulee myös yli 12-vuotiaille. Se on hyvä. Mutta kaikki eivät ymmärrä, että meillä ei ole yhtään varaa nyt höllentää rajoituksia, Westerlund sanoo.

Tällä hetkellä Porvoossa on hyvä tilanne. Keskiviikko oli jo viides peräkkäinen päivä, jolloin ei todettu uusia koronavirustartuntoja.

– Tähän ei saa kuitenkaan tuudittautua. Porvoo on niin pieni paikkakunta, että tilanne voi muuttua nopeasti. Vaihtelu on luonnollista ja aika voimakasta, minkä vuoksi on vaikea saada selvää trendistä. Siksi otamme päivän kerrallaan ja katsomme, mitä se eteen tuo, Westerlund sanoo.

Testeissä on käyty laiskasti.

Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin sanoa, että joulusta ja uudestavuodesta selvittiin, vaikka tartuntaluvut hetkeksi nousivat.

– Vielä on hiukan epäselvää, mikä oli todellinen sairastuneiden määrä, sillä testeissä on käyty nyt aika laiskasti.

Westerlund toivoo, että testimäärät nousisivat takaisin joulua edeltävälle tasolle.

– Vielä näin ei ole tapahtunut. Olisi hyvä, jos testissä kävisi tuhat ihmistä viikossa, nyt määrä on ollut joulusta asti noin 600 ja se on liian vähän luotettavan arvion saamiseksi kokonaistilanteesta.

Virusmuunnoksen ohella taisteluväsymys on todellinen uhkakuva.

– Jos ihmiset alkavat väsyä koronaan, on se iso ongelma. Vaikka rokotukset ovat käynnissä, menee aikaa, ennen kuin kaikki on rokotettu. Joudumme sinnittelemään vielä pitkään, Westerlund sanoo.

Kyllästyminen on erityisen vaarallista entistä herkemmin tarttuvaa virusmuunnosta ajatellen.

– Suomessa on tavattu 50 muunnosta. Tanskalaiset ovat laskeneet, että todennäköisesti liikkeellä on 9-kertainen määrä muunnosta, mitä saamme kiinni. Tästä voi muodostua vielä isokin ongelma.

– Vielä pystymme ennakoimaan. Esimerkiksi virusmuunnokselle altistuneiden karanteeni on 10 päivän sijaan 14 päivää ja sairastuneita kontrolloidaan tarkasti. Westerlund sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut