”Sydäntäni lämmittävät avuliaat ihmiset” – Naapuriapua annettiin ja sitä myös kiitollisuudella otettiin vastaan eri puolilla Porvoon kaupunkia

Tämänkaltaisia tilanteita nähtiin eri puolilla Porvoota. Yksin ei lähtisi lumesta, mutta kahdella ihmisvoimalla auto jo liikkuu. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Eri puolilla Porvoota on saatu todistaa naapuriavun elpymistä lumikaaoksen keskellä.

Ihmiset kiittelevät somessakin sitä, että tuttujen naapureiden lisäksi apua on tullut ihan tuntemattomiltakin. Autoja on työnnetty lomiloskasta irti yhdessä tuumin ja sitkeästi.

Eräskin nainen yritti Katajamäessä lähteä keskiviikkoaamuna normaalisti töihin, mutta lähdöstä tuli kaikkea muuta kuin normiaamu. Tuli sellainen aamu, josta muistelemista riittää kyllä pitkään, koska hänen autonsa jumittui loskaan ja jäähän.

– Tällaisen erikoisen tilanteen takia kaikki olivat valmiita auttamaan toisiaan, niin tuttavat, naapurit kuin ohi kulkevat tuntemattomatkin. Kaikki olivat avuliaita ja tulivat kysymään ja katsomaan, tarvitsinko apua, kun autoni oli jumissa liukkaalla parkkipaikantöyräällä, porvoolaisnainen kertoo.

Haastetta riitti, mutta auttajat olivat yllättävänkin sitkeitä.

– Lopulta apunani oli kaksi naapuria ja yksi tuntematon ohikulkijamies, ja auton kanssa tehtiin töitä noin puolitoista tuntia.

Tällaiset erikoiset tilanteet saavat kaikki toimimaan yhdessä

– Kukaan ei antanut periksi. Sydäntäni lämmittävät nämä avuliaat ihmiset, ja onneksi heitä riittää. Tällaiset erikoiset tilanteet saavat kaikki toimimaan yhdessä. Jos ruusuja olisi annettu kaikille, jotka keskiviikkona auttoivat toisiaan, lumeen juuttuneita, luulen että kukkakaupat olisivat tyhjentyneet. Talven tuiskuista huolimatta ihmisten sydämet ovat lämpimiä ja auttamisen halua löytyy, summaa kiitollinen nainen.

Myös somessa kerrottiin sydäntä lämmittäviä tarinoita naapuriavusta ja avuliaista ihmisistä. Mentaliteettina lumimyräkässä näytti olevan perinteisten suomalaisten sananlaskujen mukaan: Auta miestä mäessä tai kaveria ei jätetä.

Porvoolaisille Facebook-ryhmässä oli hätähuuto, että Airokatu oli auraamatta jo kolmen päivän ajan ja seuraavana päivänä pitäisi päästä sairaalaan. ”Voiko joku auttaa ja aurata,” nainen vetoaa.

Kaupungin aurausta ei kuulunut, mutta onneksi tie saatiin ajokuntoon.

– Toivottavasti tämä auttaa. Yksi mies ja yksi lapio, ilmoitti mieshenkilö englanniksi ja otti kuvan ajokuntoisesta tiestä. Päivitys sai yli 230 tykkäystä ja miestä ehdotettiin Vuoden porvoolaiseksikin. Respect.

– Hyvä että asia ratkesi. Hienoa että joku välitti. Lumi tuli tänä vuonna niin äkkiä ettei siihen kaikki osanneet varautua, porvoolaispoliitikko kommentoi tapahtunutta.

– Oon tänää kaivanu oman auton lisäks kaksi muuta penkasta, tehny lisää parkkitilaa, oman auton saanu jumista kahesti ja muutamii autoi käyny auttamassa ku on jääny tähän kadulle jumiin ikkunan eteen. Tää Jokikadun alkupää on ihan kaaos niiku nää sivukadutkin, kertoo nainen Porvoolaisille-ryhmässä.

– Ilmeisesti ovat unohtaneet Jokikadun, se on kuin taistelualue! Facebookin Porvoon Puskaradiossa puolestaan huomautetaan.

– Hornhattula kuuluu kaupungin alueeseen, mutta täällä jalankulkijat joutuvat kävelemään ajotiellä, jalkakäytävät ihan tukossa. Sori vaan, ennen toimi nää lumi aurauksetkin paremmin, naishenkilö kertoo Puskaradiossa.

– Ei tästä oikein enää puutu muuta kun uutinen siitä, että tämän talven rahat loppu lumihommien osalta, summaa nainen Puskaradiossa.

Nyt kun myräkästä on selvitty on pakkasta niin paljon, ettei etätyöläisen kissakaan viitsinyt edes parvekkeelle mennä ilmaa haisteltuaan. Hyvä puoli tässä on se, että Porvoosta ei enää tarvitse Lappiin matkustaa talvea etsimään, koska arktinen lumi-idylli on saapunut tänne.

– Tuulesta johtuen iholla tuntuva lämpötila on -30 C, varoitti meteorologi perjantaina. Onneksi viikonloppuun edes vähän lauhtuu.

Toini riehui

Toini-lumimyräkkä tuprutti lunta kaksi päivää Etelä-Suomessa ja Porvoossakin.

Lunta tuli niin paljon, että keskiviikkona mitattu Helsinki-Vantaan mittausaseman 58 sentin hanki oli virallisesti Suomen paksuin.

Haastavat sääolosuhteet aiheuttivat Uudellamaalla runsaasti peltikolareita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut