Palvelutalojen asukkaista jo puolet saanut rokotteen Porvoossa – Ensi viikolla rokotetaan loput palvelutalot, sen jälkeen ovat vuorossa yli 80-vuotiaat

Koronarokotukset jatkuvat Porvoossa. Neljän palvelutalon asukkaat on jo rokotettu, ensi viikolla rokotetaan loput neljä. Marita Itävuori

Marita itävuori

Puolet palvelutaloissa asuvista, eli neljän palvelutalon asukkaat, saatiin rokotettua koronaa vastaan tämän viikon torstaina ja perjantaina. Loput neljä palvelutaloa rokotetaan ensi viikon aikana. Palvelutalojen henkilöstön rokottaminen jatkuu vielä samalla viikolla.

Kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kehitysjohtaja Katja Blomberg kertoo koronarokotusten lähteneen hyvin liikkeelle, vaikka tietenkin iso urakka on vasta alussa.

– Olen todella iloinen siitä, miten hyvin rokotukset ovat lähteneet käyntiin ja ne ovat menneet sutjakkaasti eteenpäin. On tosi hieno saavutus, että meidän palvelutaloista on rokotettu jo neljä tällä viikolla.

Palvelutalojen henkilöstöstä puolet on rokotettu tällä viikolla ja puolet rokotetaan ensi viikolla. Henkilöstön rokottaminen on suosituksen mukaan jaettu eri päiville sen varalta, että rokotteesta tulee esimerkiksi flunssaoireita.

– On tosi tärkeää, että palvelutalojen asukkaat saadaan rokotettua. He ovat se tärkein ryhmä. Lisäksi tilanne Porvoossa on pysynyt hyvänä.

Tällä hetkellä ne, jotka on jo rokotettu ja tehosterokotteelle on varattu aika, saavat tehosteen 21 päivän kuluttua.

Yli 80-vuotiaat ovat iso ryhmä

Palvelutalojen asukkaiden rokottamisessa avustaa liikkuva rokotusyksikkö. Rokottajat ovat terveysaseman sairaan- ja terveydenhoitajia, jotka menevät palvelutaloihin rokottamaan. Kotihoidon piirissä olevia rokottavat kotisairaanhoitajat että liikkuva yksikkö.

Seuraavaksi alkavat yli 80-vuotiaiden rokotukset. Heidän ikäryhmänsä rokotetaan tammikuun viimeisellä viikolla.

– Yli 80-vuotiaat ovat iso ryhmä. Meille tulee 630 rokoteannosta viikossa ja saatamme saada lisäksi vähän lisää HUS-alueen tasa-arvoisen jaon mukaan, kun rokotteita ei enää säästetä tehosterokotusta varten.

– Näillä mennään. Sitten kun saamme muitakin rokotteita käyttöön, rokotuksia pystytään sitten käynnistämään enemmän.

Järjestelyihin vaikuttaa ratkaisevasti se, miten muita, Pfizer BioNTechin rokotetta helpommin kuljetettavia ja säilytettäviä, rokotteita saadaan käyttöön.

Porvoossa yli 80-vuotiaita on yhteensä noin 2 440. Luku perustuu Tilastokeskuksen tietoihin vuoden 2019 lopussa.

Yli 80-vuotiaista 354 on kotihoidon piirissä. Luku on tämän viikon torstailta.

80-84 -vuotiaita on 1 280 ja 85-89 -vuotiaita 783, 90-94 -vuotiaita 302, 95-99 -vuotiaita 65 ja yli satavuotiaita 10.

Blomberg uskoo ja toivoo, että kun rokotusvuoroon tulevat alle 80-vuotiaat, muitakin rokotteita kuin Pfizerin ja BioNTechin rokote on jo käytössä.

75-79 -vuotiaiden ikäryhmään kuuluu Porvoossa 1 932 ihmistä ja 70-74 -vuotiaiden ryhmään 3 173 ihmistä.

Rokotettavat ryhmät suurenevat, kun päästään alle 70-vuotiaisiin. Silloin vuoroja ei enää jaotella viiden vuoden portaikoilla.

Blomberg uskoo, että kun Astra Zenecan rokote saa myyntiluvan, rokotuksiin saadaan lisää vauhtia.

Missä ne ikäihmiset, jotka eivät ole kotihoidon piirissä rokotetaan, on vielä tässä vaiheessa suunnittelussa. On huomioitava viikoittain saatavien rokotteiden määrä ja se, miten paljon ihmisiä esimerkiksi yli 80-vuotiaiden ikäluokassa on naapurikunnissa.

Saatavien rokotteiden kokonaismäärään on suhteutettava myös Askola, Loviisa ja Lapinjärvi.

Blomberg jatkaa, että muissa kunnissa kerätään parhaillaan kotihoidon piirissä olevien ja muiden yli kahdeksankymppisten lukumääriä.

Rokotusjärjestys on kuitenkin vasta tarkentumassa.

Yli 80-vuotiaat, jotka eivät ole kotihoidon piirissä, on näillä näkymin tarkoitus rokottaa koronaa vastaan samalla tavalla kuin influenssaa vastaan, eli porvoolaiset Näsin terveysasemalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut