Uusimaa Areenan joukkoaltistumisesta ei uusia tartuntoja – maanantai oli Porvoossa jälleen nollapäivä

Porvoolaisen urheiluseuran harjoituksissa altistui koronavirukselle reilu viikko sitten noin 50 ihmistä. Tanja Kuisma

Marita itävuori

Koronatestiin on hakeuduttu Porvoossa entistä harvemmin. Viime viikolla testejä tehtiin hieman yli 500, kun normaali määrä viikossa on pitkään ollut noin tuhat koronatestiä.

Kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund luonnehtii testausmääärien vähenemistä huolestuttavaksi asiaksi.

– Määrä on laskenut entisestään, mikä ei ole hyvä.

Selitystä testien määrän laskulle hän ei lähde arvailemaan, mutta yksi mahdollinen taustatekijä voi olla testaamisen vähyys.

Jo joulunpyhien aikaan testausmäärä laski noin 600:een viikossa ja testeihin on nyt hakeuduttu entistä verkkaisemmin.

Maanantaina Porvoossa ei varmistunut yhtään uutta koronatartuntaa. Viime sunnuntaina tartuntoja oli kaksi. Sitä ennen Porvoossa oli tartunnoissa kahdeksan nollapäivää. Tammikuun ensimmäisellä viikolla koronatartuntoja todettiin peräti 21.

Joukkoaltistumisesta Uusimaa Areenalla lauantaina 9. tammikuuta ei ole tullut tietoon jatkotartuntoja. Porvoolaisen urheiluseuran harjoituksissa altistui tuolloin koronavirukselle noin 50 ihmistä. Westerlundin mukaan jatkotartuntojen ilmaantuminen vie yleensä kolmesta tai neljästä päivästä viikkoon.

– Aika moni muistaakseni oireili, mutta uusia ei kai ole tullut, Westerlund kertoo maanantaiaamun tilanteesta.

Noin puolet Uusimaa Areenalla altistuneista oli muualta kuin Porvoosta. Heidän mahdolliset tartuntansa eivät tule porvoolaisten viranomaisten tietoon.

Westerlundin mukaan aiemmista laajemmista altistumisista ei ole kovin usein aiheutunut jatkotartuntoja. Edellisen kerran isompi määrä jatkotartuntoja ilmaantui salibandytapahtuman jälkeen viime syksynä.

Mahdollisissa tartuntatilanteissa kasvomaskin käyttö ja turvaväleistä huolehtiminen rajaa hyvin altistuneiden määrää, jolloin laajoilta karanteeneilta voidaan välttyä.

Koronarokotukset käynnistyivät Porvoossa viime viikon maanantaina.

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä Pfizerin rokote, Modernan rokotteen saapumista odotellaan ja Astra Zenecan koronarokotteen myyntilupaa käsitellään ensi viikolla Euroopan lääkevirastossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut