Valtuustoaloite: Porvooseen pyöräbaana Helsingin tyyliin vanhan junaradan pohjalle

Rautatie uusiokäyttöön? Voisiko vanhan junaradan pohjasta tehdä pyöräbaanan? Tätä on ehdotettu uudessa valtuustoaloitteessa. Eija Quinlan

Porvoolle on jätetty valtuustoaloite, joka koskee uutta pyöräilytietä Anttilasta ja Hinthaarasta Porvooseen rakennettuna vanhan junaradan pohjalle. Valtuustoaloitteen tekijä on kaupunginvaltuuston jäsen Juha Kittilä (Kok).

– Porvoon rata on Keravalta Kilpilahteen vievän radan haarautumakohdasta Porvooseen kulkeva rataosuus, joka on Liikenneviraston omistuksessa ja ylläpidossa. Rata on museorautatie, jonka liikennekäyttö on erittäin vähäistä, aloitteessa sanotaan.

– Olisi perusteltua tehdä selvitys, voidaanko Kuninkaantien kevyenliikenteen väylän rakentamisen ja turvallisuuden parantamisen vaihtoehtona hyödyntää rautatielinjausta mahdollisena pyörätien pohjana, ns. pyöräbaanana. Helsingissä tällainen ratkaisu on toteutettu vanhan satamaradan paikalle Kiasmalta Ruoholahteen. Ratkaisua tukisivat sekä valmiin rautatielinjan ja ratapenkan sopivuus pyörätien pohjaksi sekä ratkaisun ilmeinen edullisuus, Kittilä sanoo aloitteessaan.

– Lisäksi olisi selvitettävä, voidaanko ratalinjan reuna-aluetta hyödyntää turvallisesti kevyenliikenteen väylänä siinäkin tapauksessa, että varsinaisen ratapenkan käyttäminen osoittautuisi mahdottomaksi. Tässä yhteydessä osana ratkaisua, mahdollisen radan vieressä kulkevan pyörätieosuuden lisäksi voisi harkita myös radan lähellä sijaitsevien ja monin paikoin myös sen suuntaisten sorateiden käyttöä ja kehittämistä pyöräliikenteelle sopivaksi.

Juha Kittilä esittää valtuustoaloitteessaan, että Porvoo laatisi alustavan suunnitelman pyörätien ja tarvittavien liityntäväylien toteuttamisesta Kuninkaantienvarren asutuksilta pyörätielle.

– Suunnitelman lähtökohtana voi olla pyörätien toteutus Anttilasta Porvooseen saakka, mutta Kuninkaantien vaarallisuus etenkin Hinthaarasta Porvoon suuntaan tulee ottaa erityisesti huomioon toteutussuunnitelman aikataulutuksessa. Laadittava alustava suunnitelma toimii pohjana ELY-keskuksen kanssa käytävälle keskusteluille ja voi parantaa ELY-keskuksen aktiivisuutta toteutuksen edistämisessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut