Torstaina pyryttää lisää lunta, entisetkin osin korjaamatta – Koko kunnossapitohenkilöstö töissä loppuviikolla ja uusia palkataan, jos vain auraustaitoista hätäapua löytyy

Rauhankadulla oli tiistaina alkuillasta useita reilun metrin korkuisia lumikasoja, jotka peittivät näkyvyyttä. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Porvoossa on järkyttävässä kunnossa tiet, eikä missään näy aura-autoja, parahtaa porvoolainen Porvoolaisille-ryhmässä. Aurausta odottavia kaupunkilaisia raivostuttaa.

Toini-myräkkä toi viikko sitten 43 senttiä lunta. Lumivallit estävät nyt näkyvyyttä. Bussit pysähtyvät ajoväylille, koska pysäkeille ei pääse. Sohjoon jumittuneita autoja pusketaan liikkeelle paksusta pöpperöstä jokaisessa kaupunginosassa.

Onko tämä lumisateiden huonoa ennakointia, aurauksen taitamatonta suunnittelua vai riittämättömiä työtunteja? Ilmatieteenlaitos ennustaa jopa 10 senttiä lisää lunta torstaista alkaen.

Porvoon kuntatekniikkapäällikkö Kari Hällström pahoittelee lumitöiden keskeneräisyyttä. Nyt kuitenkin on pantattava vähän tunteja, että ylitöitä voidaan teettää loppuviikolla, kun sataa taas lisää.

– Painopiste on nyt siinä, että lunta viedään pois pahimmista paikoista, että sinne mahtuisi uutta tilalle. Viikonloppuna ja tähän päivään asti on lunta kärrätty helminauhana lumenkaatopaikoille, jossa on vastaanottokone ollut koko ajan töissä.

Lumimuhjussa paikoitellen tarpovia kaupunkilaisia ei ehkä lohduta Hällströmin vertaus, että pääkaupunkiseutuun verrattuna ovat Porvoon kadut aina olleet hyvässä kunnossa.

Painopiste on nyt siinä, että lunta viedään pois pahimmista paikoista.

Kuntatekniikkapäällikkö Kari Hällström

– En tiedä olenko jäävi sanomaan. Lunta tuli nyt tosi poikkeuksellinen määrä.

Kuljetuskaluston käyttämiseen on kaupungilla paremmat resurssit kuin auraamiseen, sanoo Hällström. Kuljetuksesta on puitesopimus, joka mahdollistaa tarjouksen antaneiden urakoitsijoiden käyttämisen.

– Sehän ei vielä varmista, että saadaan käyttöön, mutta useampia on mahdollista käyttää. Tämä on sesonkiluonteista työtä, ja kaikilla muillakin on nyt tarpeita. Se tuo tähän hommaan oman mausteensa siitä, että mistä saadaan kuorma-autoja. Onneksi niitä on puitesopimuksen urakoitsijoilla ollut vapaana.

Hällström toivoo urakoitsijoiden jatkossa tarjoutuvan oikea-aikaisesti työhön. Viimeksi kuntatekniikan pyytäessä tarjouksia niitä tuli toisella pyyntikerralla vain muutama.

– Kun kysytään, niin tarjous pitää tehdä silloin, eikä jälkikäteen sanoa, että olisihan noita koneita meilläkin. Kunnallisia toimijoita koskee hankintalaki. Sopimukset on nyt voimassa ja alueet jaettu, eikä niitä voi kesken sopimuskauden jakaa uudelleen.

Toini-myräkkä teki Porvoolle yli sadan tonnin laskun – Kuntatekniikka ja urakoitsijat auraavat ja rahtaavat tätä satoa vielä ensi viikonkin

Kari Hällströmin mukaan kuntatekniikan henkilöstöllä voidaan teettää lumitöitä vain 60 tuntia viikossa työaikalain mukaisesti.

– Se kun tulee täyteen niin se tulee. Täytyy myös taktikoida sen kanssa milloin työtunteja käytetään. Alkuviikosta ei kannata polttaa kaikkia tunteja, kun on tiedossa sateita loppuviikolla. Silloin laatutasosta joudutaan hiukan tinkimään ja turvataan vain liikkeelle pääseminen.

Porvoossa kuntatekniikka ei työskentele kahdessa vuorossa, kuten monessa kaupungissa.

– Eihän ne työtunnit sillä lisäänny. Pitäisi olla kaksinkertainen henkilöstömäärä. On meillä eläkeläisiäkin ollut nyt töissä ja toimistotöistä henkilöitä, joilla on pätevyys. Se ei ole vain ajoa. Pitää osata myös käyttää laitteistoa siten, että auratessaan ei riko autoa, laitteistoa eikä ympäristöä.

Loppuviikon lumitöissä ovat kaikki taas liikkeellä. Lisäansioita kaipaaville olisi töitä tarjolla, kenellä on kokemusta aurauksen työkoneista.

– Minulle saa ilmoittautua, niin voidaan tehdä lyhytaikainen työsopimus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut