Pilipalistien urheilevat tikku-ukot ilahduttavat Palomäen palvelutalon asukkaita koko talven

Taiteilijat Petri Hytönen ja Kalle Turakka Purhonen toivat Pilipalistien valotaideteoksen Palomäen sisäpihalle. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Porvoolaisen Pilipalistit-taiteilijakolmikon urheilevat tikku-ukot ilahduttavat nyt Palomäen palvelutalon asukkaita.

Palvelutalon sisäpihalla vietettiin tiistaina pienimuotoinen näyttelynavajaistilaisuus glögi- ja keksitarjoilun kera. Taiteilijat Petri Hytönen ja Kalle Turakka Purhonen kertoivat teoksestaan ja Pilipalistit-ryhmän kouralliselle palvelutalon asukkaita, jotka istuivat tuoleissaan vällyjen alla. Ryhmään kuuluu myös taiteilija Sampsa Idrén, joka ei ollut tällä kertaa paikalla.

Valitettavasti pihalle aamulla kärrätty lumikasa peitti näkyvyyden itse valoteoksiin, mutta ne näkyvät loistavasti palvelutalon kakkoskerroksen terassilta ja ikkunoista illan hämärtyessä.

Teos on toteutettu yhteistyössä kulttuuripalveluiden ja Palomäen palvelutalon kanssa ja se on osa Porvoon kaupungin Seniori-Kultis-ohjelmaa.

Palvelutalojen asukkaat eivät enää juurikaan pääse kotiensa ulkopuolelle kokemaan ja nauttimaan kulttuuria. Moni heistä on huomattavan iäkäs ja monilla on eriasteisia liikunnallisia vaikeuksia. On hienoa, että voimme toteuttaa elämyksiä ikäihmisille heidän omalle pihalleen, harrastetoiminnan ohjaaja Silja Vepsänrepo vanhusten asumispalveluista sanoo.

Kaupungin Seniori-Kultis -ohjelmaa on pilotoitu edellisen vuoden aikana palvelutaloissa eri puolilla Porvoota yhteistyössä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden ja palveluasumisen kanssa. Seniori-Kultis -toiminnan ensimmäisen vaiheen tavoitteena on ollut tuottaa tapahtumia ja toimintaa jokaiselle palveluasumisen piirissä olevalle porvoolaiselle. Seuraavassa vaiheessa toimintaa laajennetaan tuomalla tapahtumia myös muiden senioreiden saataville.

Ohjelmaa pitää olla, jotta pysyy mieli virkeänä.

Reetta Pulkkinen, asukas

Palomäen palvelutalon valoteos aloittaa vuoden 2021 Seniori-Kultis -ohjelman.

Pilipalistien valoteos on kaupunkilaisten nähtävillä Porvoon Valot -tapahtuman aikana 12.–14. helmikuuta, jolloin sisäänkäynti pihalle pidetään avoimena (Adlercreutzinkatu 27, Porvoo).

Muina aikoina teos on esillä palvelutalon asukkaille, heidän vierailleen sekä työntekijöille koko talven ajan.

Pilipalistit-ryhmä on tänä talvena toteuttanut myös Gammelbackan monitoimitalon valotaideteoksen. Palomäen teos liittyy samaan teemaan, jossa valohahmot esittävät eri urheilulajeja.

– Seuraava haasteemme on tehdä hahmoista kolmiulotteisia, Hytönen kertoi.

Alunperin Kittilästä kotoisin oleva Reetta Pulkkinen pitää hyvänä, että palvelutalossa on vaihtelevaa ohjelmaa.

– Liikkumista ja ohjelmaa pitää olla, jotta pysyy mieli virkeänä, hän toteaa.

Pulkkinen vietti syksyllä 70-vuotissyntymäpäiviään, jolloin lapset ja lastenlapset tulivat palvelutalolle päivää juhlistamaan.

– Joulua en päässyt koronan vuoksi tällä kertaa viettämään tyttären luokse. Tämä on kyllä ikävää aikaa. Tytär aina muistuttaa, että yksin kotona olevilla se vasta yksinäistä onkin, täällä on kuitenkin aina joku lähellä.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut