Saako auraaja ajaa yksisuuntaita väylää väärään suuntaan? – Porvoon Autokoulun liikenneopettaja vastaa

Auraaja saa ajaa väylää vaikka väärään suuntaan, kunhan varoo kulkijoita. Kuvituskuva. Outi Paappanen

Näin lunta auraavan traktorin ajavan yksisuuntaisella väärään suuntaan. Saako niin tehdä?

Kyllä, niin saa tehdä. Kadun kunnossapitotehtävässä käytettävä ajoneuvo saa poiketa joistakin tieliikennelain säädöksistä, mutta sen on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Kadun kunnossapitotehtävissä oleva ajoneuvo käyttää vilkkuvaa ruskeankeltaista varoitusvaloa, kun ajoneuvon yleisistä liikennesäännöistä poikkeava kulku, pysäköinti, ajoneuvon leveys tai pituus voi aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle. Lumen aurausta suorittaessa varoitusvaloa saa ja on syytä käyttää aina, sillä kulku on muusta liikenteestä poikkeavaa.

Autoilijoiden sekä muiden tielläliikkujien kuten jalankulkijoiden on syytä antaa tilaa kunnossapitotehtävässä olevalle ajoneuvolle. On meidän kaikkien etu, että tiet saadaan mahdollisimman pian puhtaaksi lumesta.

Aurausta helpottaa, mikäli tiet ovat mahdollisimman tyhjiä pysäköidyistä autoista. Auto kannattaakin pysäköidä lumisateisella säällä mahdollisuuksien mukaan muualle kuin tien varteen.

Vuoropysäköinti liikennemerkkejä käyttämällä voitaisiin helpottaa teiden auraamista talvella. Kun pysäköinti on sallittua vain yhdellä puolella tietä, on tie mahdollista puhdistaa lumesta koko leveydeltä.

Kun lunta tulee kerralla paljon, jää sitä isoina kinoksina tielle. Voi mennä päiviä ennen kuin se saadaan kuljetettua pois. Kadut kapenevat molemmista reunoista, jolloin pääsääntö - jonka mukaan se autoilija väistää kenen kaistalla on este – ei päde.

Tarvitaan molemminpuolista joustamista. Suuret kinokset aiheuttavat myös näköesteitä risteyksissä sekä suojateiden kohdalla. Pieni koululainen peittyy helposti lumikinoksen taakse.

Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Henrik Lindfors vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimisto@porvoonautokoulu.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut