Porvoolainen valokuvaaja mukana Vuoden hääkuva-kisan finaalissa – ”Tärkeintä on ne fiilikset, se yhteys”

Anette Sundströmin Vuoden hääkuvakilpailun 2021 finaalikuva on tunnelmaltaan kepeän onnellinen. Anette Sundström

Eija Quinlan

Porvoolainen valokuvaaja Anette Sundström on mukana Vuoden hääkuva -kisan finaalissa. Yleisöäänestys voittajakuvasta jatkuu maaliskuun loppuun.

Kilpailussa oli alunperin mukana 158 kuvaa ja nyt finaalissa on mukana kymmenen parasta. Sundström on iloisesti yllättynyt finaalisijoituksestaan.

– Viime vuonna meni ihan hyvin, sijoituin Vuoden Hääkuva 2020 -kilpailussa kolmanneksi Porvoon vanhalla asemalla ottamallani kuvalla Onni on matka, ei määränpää. En voinut ajatellakaan, että jo toisen kerran pääsisin finaaliin. Tämä tuli ihan puskista, hän kertoo.

Sundströmin finaaliin päässeessä valokuvassa on kuvattuna takaapäin iloisen oloinen nuori hääpari, joka ajaa vanhanajan moottoripyörällä, jossa on sivuvaunu. Kuvan nimi on Life is a long and winding ride, better have the right one by your side.

– Se idea tuli hääparilta, kun heillä oli sellainen sivuvaunu. Sitä käytettiin kuvauksissa monipuolisesti, hän kertoo.

Anette Sundström on itseoppinut valokuvaaja, jonka rakkaasta harrastuksesta tuli työ.

Työssäni minua haastaa eniten valo

– Kuudes vuosi on lähtenyt käyntiin ammattikuvaajana. Erikoisalani ovat ihmiset. Perheet, lapset, hääparit, sellaista aika vapaata tyyliä. Ei kauheasti poseerata, vaan ollaan vain vapaasti, hän kertoo.

– Tärkeintä on ne fiilikset, ja se yhteys on tärkeintä saada tallennettua kuviin. Se on minusta tärkeämpää kuin että saadaan kaikki kaksoisleuat pois.

Työssäni minua haastaa eniten valo. Se on tavallaan paras kaverini, koska työskentelen paljon ulkona luonnossa. Mutta. Valo on kuitenkin vain harvoin juuri sopiva, hän kertoo.

– Voi olla liian kirkasta, jolloin tulee helposti varjoja tai kuvattava ihminen joutuu siristämään kovasti silmiään tai liian hämärää, kuten esimerkiksi iltaisin juhlissa. Valo myös heijastuu ympäristöstä, jolloin kauniin punaisen talon väri onkin äkkiä myös vaikkapa morsiamen mekossa vaaleanpunaisena, Sundström pohtii.

– Paikan valinta ei myöskään ole aina niin yksinkertaista. Moni paikka saattaa vaikuttaa ihanteelliselta kuvaamiseen, mutta valmiissa kuvassa taustalla näkyykin sähkölinjoja ja roskiksia. Ei niin idyllistä?

–Olen kuvannut lapsesta asti todella paljon, mutta en koskaan ajatellut, että minusta tulisi valokuvaaja. Tein pitkään ihan muita töitä. Mutta sain mieheltäni järjestelmäkameran lahjaksi, kun odotin 14-vuotta sitten esikoistamme. Sitten vain... no, nyt olen tässä, Sundström kertoo nauraen. (UM.10.10.2020)

– Papin puheiden ja lattialla konttaavien lasten lisäksi tutuksi ovat tulleet erilaiset eläimet. Voisi kuitenkin sanoa, että kuvaan vähän mitä vain.

Sundström aikoo vähentää hääkeikkojaan, jotta voisi vielä paremmin panostaa laatuun.

– Otan vuodesta 2022 vastaan maksimissaan kaksi kokopäiväistä hääkeikkaa per kuukausi, jotta voin tehdä heille ihan kaikkeni. Haluan satsata laatuun entistä paremmin vaikka aina olenkin ollut intohimoinen kuvaaja ja laitankin koko sieluni likoon, mutta jotta jaksaisin tehdä näin jatkossakin on parempi ottaa vähän vähemmän tällaisia rankkoja keikkoja vastaan.

Vuoden Hääkuva 2021 Finaali

Äänestykseen voi osallistua sivustolla www.haat.fi

Äänensä voi antaa vain yhdelle kuvalle.

Äänestäjien kesken arvotaan 100 euron lahjakortti Kultasepänliike Suokolle.

Vuoden Hääkuva 2021 Finaali

Äänestykseen voi osallistua sivustolla www.haat.fi

Äänensä voi antaa vain yhdelle kuvalle.

Äänestäjien kesken arvotaan 100 euron lahjakortti Kultasepänliike Suokolle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut