Porvoon vesi varmistaa porvoolaisten talousvedenjakelua – Saksalan vesilaitoksen laajennuksen suunnittelu käynnistyi

Saksalan uusi vesienkäsittelylaitos tulisi sijoittumaan nykyisen rakennuksen viereen, kuten suunnittelijan havainnekuvassa. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

Porvoon vesi käynnisti viime vuoden lopulla Saksalan vedenkäsittelylaitoksen laajennuksen suunnittelun.

Suunnittelijaksi valitun FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n suunnitelmien on määrä valmistua tämän vuoden syksyyn mennessä, vesiliikelaitos tiedottaa.

Uusi laitosrakennus rakennetaan nykyisen vesilaitoksen viereen. Toimitusjohtaja Elina Antilan mukaan laajennuksella turvataan porvoolaisten talousveden saatavuus vähintään 15 vuodeksi eteenpäin.

– Saksalan laitoslaajennukseen johdetaan Linnamäen raakavedet käsiteltäväksi sellaisella nykytekniikalla, millä voimme taata nykylain asettamat laatuvaatimukset talousvedelle. Investointi tarvitaan turvaamaan porvoolaisille riittävä vedenmäärä, vedenlaatu ja toimitusvarmuus, Antila toteaa tiedotteessa.

Uudella vedenkäsittelylaitoksella voidaan Antilan mukaan myös hallita entistä paremmin lainsäädännön vaatimalla tavalla pohjavesialueilla todettuja riskejä kuten mahdollisia haitta-aineita pohjavedessä.

Investointi maksaa kaikkinensa noin 11,6 miljoonaa euroa mukaan lukien Linnamäeltä Saksalaan rakennettava raakavesiputki. Suunnittelu valmistuu tämän vuoden lopulla.

– Sen jälkeen rakentamisurakka on mahdollista kilpailuttaa. Uuden laitoslaajennuksen rakentamisen arvioidaan kestävän 1,5–2 vuotta.

Saksalan uusi vesienkäsittelylaitoksen laajennus näyttäisi katuperpektiivistä tältä. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

Ennen varsinaista suunnittelua Porvoon vesi teki niin sanotut koeajot, joilla viiden kuukauden aikana varmistettiin ja täsmennettiin vedenkäsittelyprosessin mitoitusta ja toimintavarmuutta.

– Suunnittelussa on huomioitu resurssitehokkuus ja laitoksen katto on tarkoitus hyödyntää asentamalla aurinkopaneeleita.

Saksalan laitoksen laajennus on yksi vesiliikelaitoksen saneerausohjelman kohteista, joilla turvataan porvoolaisten vesihuolto.

Taloussuunnitelma sisältää Saksalan laajennuksen lisäksi laajoja verkoston ja vesitornien saneerauksia sekä kunnossapitoa vedenkäsittely- ja jätevedenpuhdistuslaitoksilla.

– ”Vesihuollon turvaaminen porvoolaisille edellyttää mittavaa ja ennakoivaa saneerausta vedentuotantolaitoksilla ja etenkin verkostossa. Mittavien saneerausten aika on nyt eikä niitä voida siirtää kauas tulevaisuuteen, Antila painottaa tiedotteessa.

Alustavien havainnekuvien mukaisesti uusi laitososa tulee nykyisen vedenkäsittelylaitoksen viereen.

Sijainti ja ulkoasu on katsottu Porvoon vedessä soveltuvan mahdollisimman hyuvin olemassa olevaan maisemaan ja laitosrakennukseen, seikä se vaikuttaisi lähellä olevaan muuhun toimintaan.

Porvoon veden mukaan sijoittamisessa on pitänyt huomioida myös pohjaveden suojelu niin ettei rakentamisen aikana mentäisi lähelle vedenottokaivoja ja piha-alueelle jää liikennöintiin riittävästi tilaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut