Tolkkisten Kissatalo ei enää hiljene talveksikaan – kulkureista ilmoitetaan nykyään herkemmin ja niitä loukutetaan tiuhaan

Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistyksellä on meneillään rauhallinen tammikuu. Sellaista kuukautta Tolkkisten kissatalossa puheenjohtaja Marjo Voutilaisen mukaan tuskin enää nähdään, ettei kissa-asukkaita olisi kuin muutama talkoilla hoidettavana.
– Vaikka uuden kodin saajia on viikottain, ei löytökissojen määrä näköjään vähene.
Nyt kissatalossa on 20 kissaa, mutta syksyllä oli monta viikkoa yli 40 kissaa. Kolme vuotta sitten oli pahimmillaan jopa yli 84 kissaa yhtäaikaa. Se kysyy jo melkoisia organisointitaitoja hoidon ja adoptioprosessin onnistumiseksi.

Ihmiset ilmoittavat kulkureista nykyään herkemmin kissatalolle. Voutilaisen mukaan kissoja loukutetaan ympäristökunnista eniten Porvoosta.
– Rähjääntyneen näköisen turkin alta löytyy usein laiha ja kuihtunut kissa.
Somessa ihmetellään säännöllisesti, miksi toisten ulkoilevia kissoja viedään kissataloon. Voutilaisen mukaan kulkurit osoittautuvat usein huonokuntoiseksi.
– Tämä on jonkinlainen uusi normaali, että niistä ilmoitetaan. Hyvä, että ihmiset on heränneet ja tekee asioille jotain. Toki annetaan kissa takaisin, jos omistaja selviää. Aika monen kohdalla vain ei kukaan koskaan soita eikä kysele perään.
Paristakymmenestä kissasta monelle on jo koti tiedossa.
– Pariskuntia löytyy vielä eli sellaisia, jotka luovutaan samaan kotiin.

Kissatalossa kertyy kissojen saamia hoitotunteja 90 viikottain ja hallinnolliset työt päälle. Talkoolaisia tarvitaan siis melkoinen joukko, mutta myös rahoitusta. Yhdistyksellä on yli tuhat jäsentä.
– Kannatusjäseneksi saa liittyä! Jäsenmaksut ovat se raha, millä saadaan tehtyä tämän talon remontit, ja lääkittyä ja ruokittua kissat.
Puheenjohtajaa ihmetyttää kissoista huolehtivien talkoolaisten saama vihaviestintä ja perättömien luuleminen.
– Miten niin monet luulevat, että eläinsuojeluyhdistykset rahastavat kissoilla? Se mitä meiltä adoptio maksaa ei korvaa mitenkään kissan kustannuksia. Ruoka, hiekka, lääkkeet (madotukset), lämpo ja vesi eli kiinteistö – kaikki maksaa! Tätä vihaviestittelyä saa lukea somesta päivittäin. Nämä huutajat voisivat ottaa asiasta selvää ja viesteihin samaistuvat myös.
Lemmikeillä on menneen vuoden aikana ollut kuumottava kysyntä. Koronavuoden ikävämpää satoa niitetään kissatalolla todennäköisesti viimeistään ensi syksynä.
– Se jää nähtäväksi, tuleeko hylättyjä kissoja ja populaatioita ennätysmäärä. Tämä liittyy niin paljon myös ihmisten mielenterveyden tilaan, Voutilainen pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.