Miss Suomi -65 Virpi Miettinen on antanut kasvot köyhyydelle – Hän on Yhteisvastuukeräyksen 2021 kasvo

Virpi Miettisen kasvot kuvittavat Yhteisvastuujulisteen ja lehden kantta. Yhteisvastuu 2021

Eija Quinlan

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueillakin. Keräys alkaa 7. helmikuuta.

Tämän vuoden Yhteisvastuun kasvona on porvoolainen Miss Suomi 1965, evankelista ja kuvataiteilija Virpi Miettinen. Hän tuntee sekä eläkeläisten tiukan budjetin aiheuttamat ongelmat sekä myös digiaikojen luoman stressin.

– Meitä sodanjälkeisiä suurten ikäluokkien ihmisiä on 800 000. Me emme oikein ole digiaikaan tottuneita, hän sanoo.

– Iloitsen siitä, että Yhteisvastuussa on ajateltu ikäihmisten stressinpaikkaa eli tätä internetin osaamista. Minua stressaa tämä digiaika, kun kaikki palvelut menevät nettiin. Kun ei voi edes pankkiasioita hoitaa henkilökohtaisesti.

– Liian monella on myös todella pienet eläkkeet. Onneksi Suomessa saa ruoka-apua ynnä muuta sellaista pahimpaan hätään, täällä ei tarvitse kuolla nälkään.

Miettinen kertoo, että hänen vähävaraiseksi putoamiseensa liittyi 90-luvulla laman aikana tapahtunut epäonninen pankkitakaus, johon hänet houkuteltiin väärin perustein.

Liian monella on myös todella pienet eläkkeet

– Menetin silloin koko omaisuuteni, yli puolitoista miljoonaa "mummon markkaa". Lisäksi asuntoni arvo romahti. Yli 20 vuotta meni, ennen kuin velkasaneerauksessa selvisin selville vesille. Mutta jos en olisi tullut uskoon, olisin päättänyt päiväni, hän kertoo.

– Siitä selvittiin, mutta pieni eläkkeeni on nyt mikä on. Onneksi minulla on katto pään päällä.

Hänelle on huudeltu, että "mitä se meidän missi ruoka-avussa tekee". Miettinen ei häpeä vähävaraisuuttaan, johon hän kokee joutuneensa taloudellisen hyväksikäytön uhrina, mutta toivoisi hienotunteisempaa käytöstä toisilta.

Maalaaminen on Virpi Miettiselle tärkeää. Hän myy taulujaan, ja saa siitä pientä lisätienestiä. Outi Paappanen

Virpi Miettinen toivoo, että tällä Yhteisvastuu-kampanjalla ilahdutettaisiin ikäihmisiä, jotka ovat koronan vuoksi joutuneet aiempaakin tiukemmalle ja yksinäisyyteen eristetyiksi.

Yhteisvastuun mainosvideo on tehty Miettisen suvun kesäpaikassa viime kesänä.

– Kangasalalla tehty video alkaa pyöriä helmikuun alussa eri medioissa. Videon ja julisteiden tekoon meni viikko, Miettinen kertoo.

Hän iloitsee tästä kampanjasta, koska hän evankelistana tahtoisi kertoa hyvää sanomaa ihmisille henkilökohtaisestikin, mutta korona on estänyt tilaisuuksien järjestämistä.

– Suostuin sen tähden mukaan ilman palkkiota, koska palvelen Herraa tällä tavalla ja se on ilo. Vaikka en pääse kirkkoihin ja seurakuntakoteihin koronan takia, voin näin tehdä evankelistan työtä.

Miettinen muistuttaa, että vastikään edesmenneen Pave Maijasen laulussa on kiteytetty hyvin antamisen filosofia: Sillä jokainen joka apua saa sitä joskus tajuu myös antaa, tajuu myös antaa.

– Elämässä tulee eteen sairauksia, työttömyyttä ja yllättäviä elämänkäänteitä. Sairauskierre apteekkilaskuineen saattaa suistaa velkakierteeseen. Työelämäaikaan otettuja lainoja onkin vaikea hoitaa, jos työura katkeaa ennenaikaisesti, Yhteisvastuukeräyksen esimiespiispa Matti Repo sanoo Yhteisvastuukeräyksen tiedotteessa.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Virpi Miettinen on elämässään kokenut kovia, mutta hän ei ole luovuttanut, vaan on aina sitkeästi mennyt eteenpäin. Outi Paappanen

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella

Yhteisvastuun keräämillä rahoilla järjestetään myös digikursseja, joilla ikäihmiset oppivat digitaalisia taitoja.

Opetuksessa käydään läpi esimerkiksi pankki-, Kela- ja virastoasiointia tietokoneen välityksellä sekä opastetaan laitteiden käytössä ja ongelmakohdissa.

Kurssit ovat ilmaisia. Kursseja järjestetään vuodesta 2022 alkaen kansanopistoissa eri puolilla Suomea.

Digiosaaminen on tärkeää, jotta ikäihmiset pystyisivät hoitamaan asioitaan yhä digitalisoidummassa yhteiskunnassa.

– Helposti ne vanhukset, joilla on huono taloudellinen asema, jäävät digitalisaation ulkopuolelle. Silloin he ovat ulkopuolella koko yhteiskunnasta, toteaa tiedotteessa ikätoveriensa syrjäytymisen puolesta huolta kantava arkkiatri Risto Pelkonen.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia menee ulkomaille ja 40 prosenttia jää Suomeen. Tällä tuotolla seurakunnat tukevat oman alueensa vanhuksia.

Rahaa voi lahjoittaa osoitteessa www.yhteisvastuu.fi/lahjoita. Lahjoituksen voi antaa myös lipaskerääjille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut