Brittimuunnos vienyt monia karanteeniin Porvoossa – perjantaina varmistui neljä uutta tartuntaa

Koronaviruksen brittimuunnokselle on altistunut Porvoossa yli kymmenen ihmistä. Kuvituskuva Marko Kauko

Marita itävuori

Porvoossa varmistui perjantaiaamuna neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja vahvistettiin neljä myös torstaina.

Tällä viikolla koronavirustartuntoja on tullut ilmi jo kaksitoista.

Kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund toteaa, että koronatilanne on nyt selvästi huonontunut.

– Tapaukset ovat nyt selkeästi lisääntymässä Porvoossa.

– Ei näytä hyvältä.

Viime sunnuntaita edelsi kaupungissa peräti kahdeksan koronattoman päivän putki. Tilanne näyttääkin nyt olevan heikkenemässä rauhallisen jakson jälkeen.

Ennen kuin karanteeni purkautuu, otetaan myös toinen koronanäyte.

Jeff Westerlund, tartuntatautilääkäri

Koronaviruksen brittimuunnokselle on altistunut runsaasti porvoolaisia.

– Helsinkiläinen sukulainen on käynyt Porvoossa ja hän osoittautui tartunnankantajaksi, kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund kertoo.

Koronaviruksen brittimuunnos tarttuu huomattavasti ärhäkämmin kuin tavallinen koronavirus.

Westerlundin mukaan brittimuunnokselle on altistunut kymmenkunta porvoolaista. Heidät on asetettu normaalia pidempään, 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Perjantai-iltaan mennessä Porvoossa tuli ilmi vielä neljä lisäaltistumista muunnokselle. Sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoinen ei pystynyt illalla varmistamaan näiden yhteyttä edellä mainittuun tartunnankantajaan.

Tartunnankantaja selvisi viime viikolla ja Porvoossa altistuneet asetettiin karanteeniin viime viikonloppuna.

– Heidän karanteeninsa on tavallista pidempi. Ollaan erityisen tarkkoja hygienian ja etäisyyksien kanssa siellä kotona ja mieluusti käytetään maskeja, ettei niin herkästi sairastuttaisi, Westerlund valottaa brittimuunnoksesta annettuja karanteeniohjeita.

– Lisäksi karanteenin alussa otetaan koronanäyte ja katsotaan, onko se positiivinen. Ennen kuin karanteeni purkautuu, otetaan myös toinen koronanäyte.

Mistä helsinkiläinen tartunnankantaja oli brittimuunnoksen saanut, ei ole Westerlundin tiedossa.

Koronaviruksen brittimutaatiota tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran joulun aikaan.

Sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoinen korostaa THL:n uusia suosituksia, joiden mukaan toisiin ihmisiin olisi nyt pidettävä yli kahden metrin turvaväliä. Lisäksi lähikontakteja tulisi edelleen vähentää.

Edelleen tulisi huolehtia hyvästä käsihygieniasta, käyttää kasvomaskia sekä hakeutua koronatestiin vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista.

– Suosituksiin ja rajoituksiin on syytä suhtautua vakavasti, Silvennoinen painottaa.

– On hyvä toimia ja olla tarkkana. Meidän tulee olla entistä varovaisempia ja muistaa myös kasvomaskien käyttämiseen ja käsihygieniaan liittyvät ohjeet.

Aiempaa herkemmin tarttuvien koronavirusmuunnosten aiheuttaman vaaran takia Porvoon kaupunki ei aio lieventää lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia. Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan kaupunki aikoo myös odottaa tarkempia valtakunnallisia ohjeistuksia asiasta.

Ujula toteaa kaupungin tiedotteessa, että jos koronatilanne huononee, kaupunki voi jälleen joutua kiristämään koronarajoituksia.

Kaupungin johtoryhmä täsmensi koronarajoituksia niin, että Linnankosken lukion ja Borgå Gymnasiumin koeviikoilla tammi-helmikuussa abien lisäksi myös lukioiden ykkös- ja kakkosluokkalaiset tulevat kouluille, kuitenkin ainoastaan kokeiden ja ruokailun ajaksi.

Sivistysjohtaja Sari Gustafssonin mukaan järjestely mahdollistaa opiskelijoiden oikeudenmukaisen ja tasapuolisen arvioinnin.

Myös koulujen opetusjärjestelyissä noudatetaan huolellisesti hygienia- ja turvallisuusohjeita.

Lisäksi sisäliikuntasalit ja -hallit avataan ala- ja yläkoulujen käyttöön kouluajaksi maanantaista 25. tammikuuta alkaen. Pukeutumistiloissa on käytettävä kasvomaskeja ja muutenkin aina, kun se on mahdollista.

Uimahalli on avoinna ainoastaan 1.-5. -luokkalaisille opetussuunnitelman koulu-uintien yhteydessä.

Suihkuja saa käyttää vain uimahallissa.

Ulkokenttien pukeutumistilat ja wc:t voivat lisäksi olla ala- ja yläkoululaisten käytössä kouluaikana ensi maanantaista lähtien.

Ulkokenttien pukeutumis- ja wc-tiloja ei edelleenkään saa käyttää harrastustoiminnassa tai yleisövuoroilla.

Sisäliikuntasalien ja ulkokenttien pukeutumistilojen uudet ohjeet koskevat kaupungin johtavan lääkärin Kati Liukon mukaan koululaisia, jotka viettävät muutenkin koulupäivän samassa ryhmässä. Hän kuitenkin kannustaa järjestämään liikuntatunnit pääasiallisesti ulkona.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut