Porvoo harkitsee Erä- ja luontokulttuurimuseota – uuden museon paikaksi esitetään Länsirantaa

Kaupunginhallitukseen tulevassa ehdotuksessa uuden museon sijoituspaikaksi esitetään Länsirantaa. Marita Itävuori

Olisiko Porvoosta valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikaksi?

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin osallistumista kilpailuun, jolla etsitään sijoituspaikkaa ja kumppania uudelle museolle.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Porvoo osallistuu kumppanihakuun ARC-hankkeen pohjalta.

Apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultzin, kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgrenin, sivistysjohtaja Sari Gustafssonin ja kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Merja Kukkosen valmistelemassa ehdotuksessa esitetään huomioitavaksi erityisesti Erä- ja luontokulttuurimuseon yhtymäkohdat kaupungissa jo suunnittelutyön kohteena olleeseen luonnon ja kulttuurihistorian yhdistävään Arts & River Centren (ARC) -museohankkeeseen.

ARC-hankkeessa vuosina 2019 ja 2020 tehty selvitystyö perustuu Porvoon kaupungin tekemiin linjauksiin ja aiempiin selvityksiin.

Museon kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 20–30 miljoonaa euroa. Siitä kaupungilla tulisi olla valmius noin 15 miljoonan euron rakennusinvestointiin, jossa loppuosa on valtion tukea. Kiinteistön ylläpitokuluiksi arvioidaan noin miljoona euroa vuodessa.

Porvoon kaupunki tarjoaa museon sijaintipaikaksi Länsirantaa.

Museolle on mahdollista hakea valtiolta tukea museon henkilöstön palkkakustannuksiin arviolta 700 000 euroa. Museon tuotoiksi arvioidaan 0,7-1 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupunginhallituksen saamassa esityksessä uuden museon sijaintipaikaksi esitetään ensisijaisesti Länsirantaa. Paikkaa perustellaan muun muassa sillä, että alueella sijaitsee jo kulttuuri- ja kongressikeskus Taidetehdas, Kokonniemeen kaavaillaan liikunta-alueen laajaa saneeraus- ja uudisrakennuskokonaisuutta ja että alue on muutenkin kehittymässä voimakkaasti.

Erä- ja luontokulttuurimuseo on valtakunnallinen hanke, jonka käynnistivät viime vuonna Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys yhdessä Maa- ja metsätalousministeriön, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Museoviraston tukemana.

Hankkeen tavoitteena on luoda kansainvälisesti vetovoimainen ja kunnianhimoinen Suomen erä- ja luontokulttuurin kokemisen ja esittelyn keskus.

Valtiolta on odotettavissa tukea sekä museon rakennuskustannuksiin että käyttötalouteen uuden museolain mukaisesti.

Museon tavoitteena on vuosittain 100 000 kävijää. Museolle on tarkoitus rakentaa noin 6 000 neliön arkkitehtonisesti korkeataloiset tilat. Pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden lisäksi museossa on tarkoitus järjestää tapahtumia ja koulutusta.

ARC-museon kohderyhmiä ovat ensisijaisesti porvoolaiset ja matkailijat. ARCin tavoitteena on yhdistää elämykselliset näyttelyt, luontoaktiviteetit sekä erilaiset taide- ja luontokokemukset. ARCin tavoitteena on lisäksi esitellä Porvoon taide- ja luonnonhistoriallisia kokoelmia, ja nostaa Porvoo samalla kansainvälisesti tunnetuksi kulttuuri-, taide- ja luontokaupungiksi.

Porvoon valteiksi lasketaan Helsingin läheisyys, Kansallinen kaupunkipuisto, Porvoonjoki, Vanha Porvoo ja Suomenlahden saaristo.

Kumppanihaun ilmoittautumisaika päättyy tammikuun lopussa. Neuvotteluvaiheeseen valitaan neljä paikkakuntaa. Varsinainen tarjouspyyntö toimitetaan kilpailun kolmanteen vaiheeseen eteneville kaupungeille.

Päätöksen museon sijoituspaikasta tekevät keskukseen liitettävien museoyhdistyksen hallitukset yhdessä rahoittavien ministeriöiden kanssa. Päätös museon sijoituspaikasta tehtäneen jo tämän vuoden toukokuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut