Porvoon Taidehallissa ja Kappalaisentalossa katsotaan toiveikkaina kohti tulevaa – näyttelykaudesta on tulossa monipuolinen

Porvoossa asuvan Pauliina Turakka Purhosen tekstiiliveistoksiin voi tutustua verkossa, Taidehalli on yhä suljettu. Outi Paappanen

Galleria- ja näyttelytilat ovat toistaiseksi suljettuina, mutta alkanutta näyttelykautta on järjestelty positiivisin mielin.

Porvoon Taidehallin ja Galleria Vanhan Kappalaisentalon uusi näyttelyohjelma on suunniteltu aina elokuulle 2022 asti.

Taidehallissa on vielä tammikuun ajan esillä ruotsalaisen Filippa Arriaksen ja Porvoossa asuvan Pauliina Turakka Purhosen näyttely ”Taivas on sininen ja aurinko on kello”.

Näyttely jouduttiin sulkemaan marraskuun lopussa heti avajaisviikonlopun jälkeen pahentuneen koronatilanteen takia, eikä sitä enää avata yleisölle. Näyttelyyn voi kuitenkin tutustua verkossa Uppsalan taidemuseon tuottamilla taiteilijatreffeillä. Videoilla haastatellaan Arriasta ruotsiksi ja Turakka Purhosta suomeksi.

Kappalaisentalon näyttelyvuosi avautui tammikuussa nuoren kuvataiteilijan Totti Korpuan näyttelyllä. Näyttely on osa hänen tarinallisia projektejaan, jotka pyrkivät erilaisten kuviteltujen tulevaisuuskuvien kautta pois ihmiskeskeisyydestä. Myös tähän näyttelyyn voi tutustua kaupungin tapahtumasivuilta löytyvän videon välityksellä.

Helmikuussa Porvoossa esitellään ennennäkemättömän laajasti, mitä taidevalokuvan kentällä tapahtuu tällä hetkellä.

Huhtikuussa nähdään harvinainen näyttely Karin ja Åke Hellmanin laajasta tuotannossa.

Aalto ARTS valokuvataiteen osaston lopputyönäyttely levittäytyy Porvoon Taidehallin, Galleria Fikan ja Kulman lisäksi Galleria Vanhaan Kappalaisentaloon.

– Aalto ARTSin ja sitä edeltäneen Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen alumnit kuuluvat kiistatta parhaiten ulkomailla menestyneisiin nykytaiteilijoihin 2000-luvulla. Tämä on myös hieno avaus sille, että lopputyönäyttelyitä järjestettäisiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella jatkossakin, sanoo näyttelykoordinaattori Henrik Lindqvist.

Kevät etenee maaliskuussa Kappalaisentalossa avattavan kuvanveistäjä Päivi Häkkisen ja palkitun sarjakuvantekijä Kati Kovácsin ensimmäisen yhteisnäyttelyn myötä. Luvassa on aino annos huumoria, sarkasmia, itkua ja naurua, hourailua ja harhanäkyjä. Taidehallissa puolestaan vietetään maaliskuuta Jaakko Aution Läheisyys-installaation parissa, mikä on toteutettu yhdessä Nomad vocals -kuoron kanssa.

Huhtikuun näyttelyt esittelevät kaksi taiteilijaparia. Taidehallissa nähdään Irakista kotoisin olevan, lyhyen Suomessa olonsa aikana paljon huomiota saaneen taiteilijapariskunnan näyttely. Kholod Hawash ja Saddam Jumaily asuvat ja työskentelevät kahden kuukauden ajan Porvoon Taidetehtaan taiteilijaresidenssissä.

Samaan aikaan suunnataan Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa katse menneisyyteen. Galleriassa on huhtikuussa nähtävillä on harvinainen näyttely kuvataiteen klassikon asemaan nousseen, Porvoon tunnetuimman taiteilijaparin Karin ja Åke Hellmanin laajasta tuotannosta.

Näyttelystä on tulossa erittäin mielenkiintoinen, sillä Vanhaan kappalaisentaloon on saatu myös sellaisia Åke Hellmanin teoksia, jotka eivät ole aikaisemmin olleet esillä.

Järjestäjien mukaan tämän vuoden näyttelyohjelma on monipuolisuudessaan erinomainen. Yksittäisiltä taiteilijoilta ja työryhmiltä tuli tälle vuodelle Taidehalliin, Fikkaan, Kulmaan ja Vanhaan Kappalaisentaloon peräti 127 näyttelyhakemusta.

– Hienoja näyttelykokonaisuuksia on tuotettu poikkeusajasta huolimatta runsaasti. Saapuneiden hakemusten määrä oli myös selvästi aikaisempia vuosia suurempi, Henrik Lindqvist toteaa.

Koronatilanne aiheuttaa kuitenkin yhä jatkuvaa epätietoisuutta.

– Emme vielä tiedä, miten voimme toteuttaa tämän kevään näyttelyohjelman, mutta toivomme, että voimme jatkaa alkuvuoden jälkeen näyttelytoimintaa turvallisesti ja suunnitelmien mukaisesti, Lindqvist sanoo.

– Muutoksiin on kuitenkin syytä varautua ja tiedotamme niistä erikseen, hän jatkaa.

Näyttelyohjelma on laadittu Porvoon taideyhdistyksen, Porvoon Taiteilijaseuran, taidealan ja nykytaiteen asiantuntija Krista Mikkolan ja kaupungin kulttuuripalveluiden yhteistyönä.

– Taidehallin ohjelmistoon valitaan pääsääntöisesti korkeatasoisia, kotimaisia nykytaiteen ammattilaisnäyttelyjä. Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttelyvalinnoissa tuodaan esille ammattilaisnäyttelyitä taiteen, muotoilun, taidekäsityön ja kulttuurihistorian aloilta. Valinnoissa porvoolaiset taiteilijat ovat etusijalla, Porvoon kaupungin tiedotteessa todetaan.

Näyttelyt

Porvoon taidehallin ajankohtaiset näyttelytiedot löytyvät Taidetehtaan nettisivuilta www.taidetehdas.fi/porvoon-taidehalli.

Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttelytiedot löytyvät kaupungin sivuilta www.porvoo.fi/galleria-vanha-kappalaisentalo-1.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut