Torttu purkkiin ja punssia ruiskulla mausteeksi – Porvoon paras runebergintorttu -kisaan saapui innovatiivisia ja luovia versioita klassikosta

Runebergintorttukisaan tuli 28 ehdotusta parhaaksi porvoolaiseksi tortuksi. xx

Ulla Mether

Uudenlainen runebergintorttukilpailu sai liikkeelle jopa 28 innokasta torttufania. Niistä seitsemän valittiin finaalin.

Osallistujina oli yksityishenkilöitä, ravintoloita, kahviloita, leipomoita, yrityksiä ja jopa päiväkoti, kertoo kilpailun emäntä Lotten Lindborg.

– Saimme maistella niin perinteisiä, kuin hyvin innovatiivisiakin torttuja. Yllätyimme iloisesti Porvoolaisten suuresta panostuksesta kilpailuun. Tulee olemaan jännittävää nähdä, kuinka innovatiiviset ja kokeelliset tortut pärjäävät perinteisiä torttuja vastaan, Lindborg sanoo.

Finalistit ovat Maria Kovanen, Lekskolan Regnbågen, WB Service / Valter Backström, Café Cabriole, Leipomo Henriksson, Zum Beispiel ja Maaret Eklun.

Lindborgin mukaan kilpailuun toivottiin mukaan monenlaisia torttuja, mutta torttu piti olla selkeästi tunnistettavissa.

– Oli jännittävää maistella torttuja, jotka olivat erilaisia ja yllättäviä, mutta joissa kuitenkin oli löydettävissä ne tutut maut. Sääntöjen mukaan nyt sai olla luova, mutta tuomarin pitää kyllä silmät kiinni tietää, mitä hän syö, Lindborg sanoo.

Ruiskussa punssia, jonka aikuinen herkuttelija voi halutessaan lisätä leivokseen.

Kilpailun emäntä Lotten Lindborg

Kilpailuun saapui hyvin erilaisia toteutuksia.

Yksi osallistuja on yhdistänyt torttuun tutun macarons-mantelileivoksen muotoja, toinen on koristellut herkkunsa puutarhavadelmilla.

Eräs kilpailija on sijoittanut leipomuksensa sievään säilykepurkkiin.

– Kaikki tutut maut löytyvät purkista, ja vierellä on ruiskussa punssia, jonka aikuinen herkuttelija voi halutessaan lisätä leivokseen. Purkissa leipomukset myös säilyvät helposti, ja ne on kätevä ottaa mukaan, Lindborg kuvaa.

Porvoon paras runebergintorttu valitaan Runebergin päivänä. Tittelistä kisaa seitsemän finalistia. Mervi Pasanen

Lopullinen voittaja valitaan seitsemän finalistin joukosta Runebergin päivänä 5. helmikuuta kello 17 eteenpäin ravintola Onessa. Yleisö on tervetullut paikalle seuraamaan maistelua koronarajoitusten puitteissa.

Kilpailun tuomareina toimivat paikallinen michelin-kokki ja jäätelömestari Samuli Wirgentius, kokki ja ruoka-alan moniosaaja Teresa Välimäki sekä ravintoloitsija Alexander Gullichsen.

Voittajan tyylilajia on vaikea ennustaa etukäteen, sillä vaikka osallistujia rohkaistiin luovuuteen, ei se ollut finaalipaikan tae.

– Tuomaristossa on kyllä ihan perinteisen tortun ihailijoitakin, Lotten Lindborg sanoo.

Torttukilpailun takana on Design Pour Vous -projekti, eli mainostoimisto People’s Village ja Ravintola One.

Runebergin kodilla on aiemmin järjestetty torttukilpailu paikallisille ammattilaisille. Kilpailu jäi järjestämättä koronatilanteen vuoksi.

Kriteerit tortuille

Kilpailuun osallistuva torttu on miellettävä runebergintortuksi.

Tortun on siis joko makunsa, ulkonäkönsä tai molempien puolesta muistuttaa tarpeeksi runebergintorttua. Tästä päättää tuomaristo. Tuomariston voi toki haastaa ja kokeilla, missä heidän rajansa kulkevat.

Kilpailuun toivottiin mukaan sekä perinteisiä torttuja että kokeellisempia versioita.

Kilpailu on avoin kaikille, jotka mieltävät itsensä porvoolaisiksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut