Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus määräsi Uusimaa-kaavalle täytäntöönpanokiellon valitusten vuoksi – Porvoo-Askolan voimalinjasta tehdyt valitukset etenemisen jarruna Itä-Uudeltamaalta

Helsingin hallinto-oikeus on välipäätöksellä kieltänyt Uusimaa-kaavan täytäntöönpanon oikeuskäsittelyn ajaksi kolmesta vaihemaakuntakaavasta tehdyistä valituksista johtuen.

Itä-Uudellemaalle, Helsingin seudulle ja Länsi-Uudellemaalle tehdyt uudet kaavat eivät ole voimassa ennen kuin hallinto-oikeus päättää asiasta.

Uudenmaan liiton kaavoituspäällikkö Ilona Mansikka ei liiton tiedotteen mukaan pidä välipäätöstä yllättävänä.

– Sekava tilanne on harmillinen kuntien kaavoituksen kannalta. Useat kunnat ovat jo ehtineet valmistella kaavojaan uuden kaavakokonaisuuden pohjalta, hän toteaa liiton tiedotteessa.

Vain Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavaa koskevista valituksista kaksi koskee Mansikan mukaan Porvoon ja Askolan välille osoitettua ohjeellista voimajohdon linjausta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri sekä yksityishenkilöt vaativat maakuntakaavan kumoamista, koska se on heidän mukaansa syntynyt lainvastaisesti, ja se pitää siksi palauttaa valmisteluun tai poistaa kyseiset kaavamerkinnät voimajohdon linjauksesta Porvoosta Askolaan.

Muut valitukset koskevat kaikkia pääkaupunkiseudun ulkopuolisia kuntia ja niiden taajamatoimintojen kehittämisvyöhykkeitä, jotka on kaavassa osoitettu vain suurimpien ja monipuolisimpiin, tiiviimmän asutuksen keskuksiin.

Kahdessä valituksista vaaditaan Itä-Uudenmaan kaavasta poistettavaksi taajamatoimintojen kehittämisvyöhykettä koskeva rajoitus, jossa määritellään enintään 10 000 kerrosneliömetriä seudulliset vähittäiskaupan suuryksiköiden kooksi keskustan ulkopuolella. Tällainen paikka on Porvoossa Kuninkaanportti.

Pienillä keskuksilla ei ole taajamatoimintojen kehittämisvyöhykettä, joten niillä ei ole taajamaan liittyvää 10 000 kerrosneliömetrin seudullisuuden koon alarajaakaan. Pieniä kuntakeskuksia ovat esimerkiksi Pornainen, Askola, Lapinjärvi, Pukkila ja Myrskylä.