Hallinto-oikeus määräsi Uusimaa-kaavalle täytäntöönpanokiellon valitusten vuoksi – Porvoo-Askolan voimalinjasta tehdyt valitukset etenemisen jarruna Itä-Uudeltamaalta

Uudenmaan uuden maakuntakaava olisi tullut voimaan tammikuussa ilman valituksia. Kaksi niistä kohdentuu Itä-Uudellamaalla Porvoosta Askolaan suunniteltuun voimajohtolinjaukseen, joka on maanomistajien mukaan syntynyt lainvastaisesti. Liki 19 kilometriä pitkän voimajohdon rakentamista on vastustettu useissa kiinteistöjen omistajien illoissaja ja nimi adressein. Uusimaaakin on kertonut Kymenlaakson Sähkön hankkeesta lähes 30 artikkelissa. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Helsingin hallinto-oikeus on välipäätöksellä kieltänyt Uusimaa-kaavan täytäntöönpanon oikeuskäsittelyn ajaksi kolmesta vaihemaakuntakaavasta tehdyistä valituksista johtuen.

Itä-Uudellemaalle, Helsingin seudulle ja Länsi-Uudellemaalle tehdyt uudet kaavat eivät ole voimassa ennen kuin hallinto-oikeus päättää asiasta.

Uudenmaan liiton kaavoituspäällikkö Ilona Mansikka ei liiton tiedotteen mukaan pidä välipäätöstä yllättävänä.

– Sekava tilanne on harmillinen kuntien kaavoituksen kannalta. Useat kunnat ovat jo ehtineet valmistella kaavojaan uuden kaavakokonaisuuden pohjalta, hän toteaa liiton tiedotteessa.

Vain Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavaa koskevista valituksista kaksi koskee Mansikan mukaan Porvoon ja Askolan välille osoitettua ohjeellista voimajohdon linjausta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri sekä yksityishenkilöt vaativat maakuntakaavan kumoamista, koska se on heidän mukaansa syntynyt lainvastaisesti, ja se pitää siksi palauttaa valmisteluun tai poistaa kyseiset kaavamerkinnät voimajohdon linjauksesta Porvoosta Askolaan.

Muut valitukset koskevat kaikkia pääkaupunkiseudun ulkopuolisia kuntia ja niiden taajamatoimintojen kehittämisvyöhykkeitä, jotka on kaavassa osoitettu vain suurimpien ja monipuolisimpiin, tiiviimmän asutuksen keskuksiin.

Kahdessä valituksista vaaditaan Itä-Uudenmaan kaavasta poistettavaksi taajamatoimintojen kehittämisvyöhykettä koskeva rajoitus, jossa määritellään enintään 10 000 kerrosneliömetriä seudulliset vähittäiskaupan suuryksiköiden kooksi keskustan ulkopuolella. Tällainen paikka on Porvoossa Kuninkaanportti.

Pienillä keskuksilla ei ole taajamatoimintojen kehittämisvyöhykettä, joten niillä ei ole taajamaan liittyvää 10 000 kerrosneliömetrin seudullisuuden koon alarajaakaan. Pieniä kuntakeskuksia ovat esimerkiksi Pornainen, Askola, Lapinjärvi, Pukkila ja Myrskylä.

Kaavan piti astua voimaan tammikuussa

Uusimaa-kaavan kokonaisuudesta jätettiin hallinto-oikeuteen 35 valitusta. Valituksista 18 kohdistuu Helsingin seudun, kaksi Itä-Uudenmaan ja kolme Länsi-Uudenmaan kaavaan sekä neljä valitusta kaikkiin kolmeen vaihemaakuntakaavaan.

Maakunnan kehityksen suuria linjoja tulevaisuuteen hahmotteleva kaava on valmistumisensa viimeisessä vaiheessa: maakuntavaltuusto hyväksyi sen elokuussa ja maakuntahallitus joulukuussa. Kaavakokonaisuuden oli tarkoitus tulla voimaan tammikuun 2021 lopulla kuntien kuulutusten päätyttyä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut